Speelstersprofiel: Marleen Wissink
Geboortedatum: 04.07.1969
Clubs: In de jeugd bij OSV’31 Overdinkel vervolgens senioren naar UD Weerselo – VfB Rheine (1991-1994) en weer terug naar Nederland naar PUCK Deventer (1 seizoen 94-95) om toch weer terug naar Duitsland te gaan – SG Praunheim/1. FFC Frankfurt (1995 – 2007).
Positie: Keepster
Wanneer en waarom ben je gestopt?
In nov 2006 heb ik mijn laatste interland tegen USA in Zuid- Korea gespeeld. Ik ben in 2007 definitief gestopt met voetballen bij 1. FFC Frankfurt.
Ik heb altijd gezegd dat ik nooit wil hebben dat mensen langs de lijn zeggen wat doet die Wissink nog op doel – die is te oud of niet goed genoeg meer. In 2006-2007 was ook “klaar” met voetballen – ik wilde niet meer zo vaak trainen – altijd verplichtingen – altijd zenuwachtig zijn voor wedstrijden.
Wie was als speelster jouw voorbeeld?
Heel eerlijk ik had geen voorbeeld als speelster – ik ging vroeger wel naar FC Twente (Diekman stadion) mannen en dan zag ik Theo Snelders spelen en die vond ik wel erg goed toen.
Had jij een specialiteit als speelster/keepster?
Ik was/ben groot en beheerste hoge ballen. Bijvoorbeeld: Voorzetten vanaf de zijkanten (dat was toentertijd in het vrouwenvoetbal wel uitzonderlijk) – mijn coaching was ook wel een pluspunt – ik kon speelsters voor me op de juiste plek neerzetten.
Waar ben je het meest trots op?
Trots als keepster dat ik zo lang op hoog clubniveau en internationaal niveau gespeeld heb – ik er alles uit heb gehaald.
De stap heb gezet om naar het buitenland (Duitsland) te gaan. Dat ik voordat ik naar VfB Rheine een brief heb geschreven of ik een keer mee mocht trainen (dat heb ik toen ook gedaan) daar en dat ik vervolgens naar Rheine ben gegaan en daar geweldig mooie jaren heb gehad. Trots dat ik aanvoerder ben geweest van het Nederlands elftal.
Ben je ooit benaderd door een BVO of een andere club?
Toen ik nog speelde waren er geen BVO’s die interesse in het vrouwenvoetbal hadden. Ik ging op zoek naar een club bij mij in de buurt die op een hoger niveau speelden en dat was UD Weerselo. Ik wilde me ontwikkelen als keepster – beter worden.
Hoe was het om als eerste keepster uit het oosten in Oranje te debuteren?
GEWELDIG!!! En spannend: 11.04.1989 tegen Noorwegen in Denekamp (1-1).
Heb je alles eruit gehaald als voetbalster/keepster?
Ja, zeker weten.
Wie was jouw lastigste tegenstandster?
Dit waren in mijn tijd wel speelsters vd buitencategorie. Birgit Prinz (Duitse elftal en FSV Frankfurt later medespeelster bij 1. FFC Frankfurt), Marta (Brazilië – Umea club uit Zweden). Mia Hamm USA en nog wel meer speelsters die ik niet allemaal kan opschrijven wat dan is het A4tje zo vol.
Wat is je mooiste herinnering?
Ik heb meerdere mooiste herinneringen:
-Eerste interland spelen op 11.04.1989
-Kampioenschappen met 1. FFC Frankfurt – eerste keer de Duitse beker winnen, eerste keer kampioen van Duitsland worden, eerste keer de CL winnen/als eerste team ook de CL winnen – interlands winnen bv tegen Duitsland of een ander sterk land.
-Als O17 coach aan verschillende EK’s voor O17 deelnemen
-Met het Nederlands Vrouwenelftal 2017 Europees kampioen worden of in 2019 tweede op het WK worden.
-Als kit manager mee naar het eerste EK in 2009 in Finland.
-Mijn laatste interland in Zuid-Korea is ook een mooie herinnering.
En dan ben er zeker nog een paar vergeten wat mooi en bijzonder is geweest.
Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?
Gezond blijven is mijn wens.
Een andere wens is dat het vrouwenvoetbal zich verder ontwikkeld niet alleen hier maar ook in de rest van de wereld en dat ieder meisje/vrouw de kans krijgt/heeft om te mogen voetballen.
Welke speelster mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?
Alle speelsters die samen met mij (en daarvoor en daarna) in de TVB (Twentse selectie) hebben gespeeld – de speelsters van UD Weerselo – zij zijn allemaal pioniers geweest en hebben meegeholpen in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal.
Mooiste herinnering aan een trainer?
Ik heb verschillende trainers gehad en kon met iedere trainer goed door 1 deur. Iedere trainer had zijn eigen manier van coachen.
Hennie Ardesch – de trainer die mij bij de TVB-selectie haalde en een „goed woordje“ heeft gedaan bij de coach van het Nederlands elftal in die tijd. Dit is het begin/start van mijn keeperscarrière geweest.
Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?
Ik had niet een echt ritueel maar in de kleedkamer wilde ik graag aan het einde van de bank zitten, niet tussen speelsters in.
Wat was je mooiste sportpark?
Het Olympia stadion in Berlijn heeft wel een bijzonder plekje in mijn hart gekregen. Hier speelden we de Duitse Beker Finale(s) wedstrijd.
Waar moet een goede keepster in jouw ogen aan voldoen?
Tegenwoordig moet je alles kunnen om op het hoogste niveau mee te kunnen.
Zowel aan de bal als ballen tegenhouden maar ook mentaal sterk zijn en natuurlijk lichamelijk fit zijn.
Wat is het grootste verschil tussen het vrouwenvoetbal in jouw tijd en de huidige generatie?
Meer zichtbaarheid! Meer geld! Meer middelen. Vaker trainen (speelsters fitter). Ik trainde 1-2x per week (soms 3x omdat je ook nog zaalvoetbal af en toe had) toen ik nog in Nederland speelde. Wij moesten 40 uur werken en vervolgens s ’avonds laat trainen. Eigen kleding kopen/wassen. Zelf de reiskosten onderling regelen. Het tempo van de wedstrijden is hoger geworden.
Hoe heb je de opmars van het vrouwenvoetbal beleefd?
Van dichtbij 😉 en als positief.
Zien we jou misschien nog terug in een functie binnen het vrouwenvoetbal?
Toen ik 2007 gestopt ben, mocht ik bij SC Heerenveen aan de slag als keeperstrainer en assistent-trainer waarvoor ik heel erg dankbaar ben. Heb bij JPN gewerkt/getraind. Vervolgens ben ik coach O15 en O17 nationale teams binnen de KNVB geweest.
Toen CTO (Amsterdam en Eindhoven) nog bestond heb ik daar de functie als keeperstrainer bekleed wat een geweldig project/ initiatief was. Heb o.a. in het scoutingsteam van het vrouwen A team gewerkt/ werk.
Wat is jouw advies aan de talenten van nu?
Heb plezier!! Geef nooit op!! Luister (ook) naar mensen die ervaring hebben en al het een en ander mee hebben gemaakt en haal dat eruit wat je zelf kan gebruiken.
Moet de VAR ook zijn intrede maken in het vrouwenvoetbal?
Wordt al gebruik van gemaakt. Zoals bij het WK 2023 in Australië/Nieuw Zeeland.
Heb je ergens spijt van?
Nee.
Wil je nog iets kwijt?
Nee.