Julia Krajewski winnares in Boekelo

BOEKELO – De 53ste editie van Military Boekelo-Enschede is gewonnen door Julia Krajewski. De Duitse, in Tokyo in 2021 de eerste vrouwelijke Olympisch kampioene eventing en eerder winnares in Boekelo in 2018, sloot haar springproef met de tienjarige ruin Nickel 21 (v. Numero Uno) foutloos af en klom daardoor van de derde naar de eerste plaats.

De nationale titel ging net als de voorgaande twee jaren naar Janneke Boonzaaijer, die met I’m Special NOP (v. I’m Special de Muze) de concurrentie uit eigen land een straatlengte voorbleef.

Julia Krajewski, woonachtig in het bij Münster gelegen Langenhagen, kon haar geluk na afloop niet op. “Ik kwam hier met het idee dat ik in de top vijf wilde eindigen. Maar Nickel 21 was gewoon geweldig. Hij kwam superfit uit de cross en sprong vandaag fantastisch. Ik vind het altijd prettig als er wat druk op zit. En die was er natuurlijk, want ik moest foutloos blijven. Mijn paard pakte prima aan en hield op elke hindernis ruimte over. Heel mooi om hier na zes jaar weer te winnen op maar anderhalf uurtje rijden van huis.”

Laura Collett van één naar twee
Na de crosscountry moest Julia Krajewski nog twee amazones voorrang verlenen. Op de slotdag verspeelde de leidende Engelse Laura Collett, winnares in 2019 in Boekelo, haar leidende positie met Dacapo. Ze eindigde op een half punt van de Duitse als tweede na een springfout. De Britse Sarah Bullimore zakte zelfs van de tweede naar de vijfde plek met Corimiro.
De Amerikaanse Hallie Coon, zaterdag al een van de vijf deelnemers die de crosscountry foutloos binnen de tijd aflegde, schoof op naar de derde positie.

Janneke Boonzaaijer prolongeerde met de elfjarige bruine merrie I’m Special NOP (v. I’m Special de Muze) uiteindelijk met speels gemak haar nationale titel, waarmee ze na 2022 (toen nog met Bouncer) en 2023 haar trilogie in drie opeenvolgende jaren voltooide.

De amazone uit Heerde mocht zich in de afsluitende springproef vijf fouten veroorloven om toch te winnen en die opgave was voor haar geen enkel probleem. Nickel 21 sprong royaal over alle obstakels. “Ik wilde echt een hattrick maken en als dat dan lukt en ook nog eens binnen de tijd, is dat ontzettend gaaf”, reageerde Janneke Boonzaaijer na haar geslaagde optreden, dat uiteindelijk goed was voor de 23ste plek in het eindklassement. “Ze was totaal niet moe, heeft zoveel vermogen en doet het zo simpel. Het was wel een parcours waar je duidelijk je lijnen moest bepalen. Dit kampioenschap is voor mij de kers op de taart.”

De top drie op het podium bij de prijsuitreiking, van links naar rechts Laura Collett, Julia Krajewski en Hallie Coon
Foto © Ashley Claus

Ruimte voor verbetering
Toch is er volgens Janneke Boonzaaijer nog voldoende ruimte voor verbetering in haar samenwerking met I’m special NOP. “Mijn grote doel is hier een keer mee te doen om te winnen. Daarvoor moet de dressuur nog veel beter en in de cross moet het nog een stuk sneller.”

Ook had ze liever gezien dat uit eigen land de tegenstand groter was geweest. “Ik vind het oprecht heel jammer dat mijn voorsprong in het NK zo groot was. Ik houd ervan als er concurrentie is. Als je elkaar triggert, worden we daar allemaal beter van. Ik denk dat we nog heel erg aan de bak moeten om allemaal die aansluiting te kunnen maken.”

Het zilver in de nationale titelstrijd was voor Beau Posthumus met haar veertien jaar oude schimmelruin Smokie (v. A Quidam M) en het brons voor Stephan Hazeleger met zijn één jaar jongere bruine ruin Gold Rush (v. Quality Time TN).

Ierland wint bij landen
De laatste wedstrijd uit de cyclus om de FEI Nations Cup werd een prooi voor het team van Ierland. De Verenigde Staten en Duitsland werden tweede en derde. Nederland moest tevreden zijn met de negende positie. Frankrijk was al voor de eindstrijd in Boekelo zeker van de finalewinst.

Het winnende Ierse team
Foto © Ashley Claus

Voor de uitslagen, zie www.military-boekelo.nl/Actueel/StartsResults

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer Teammaterialen