Voorbeschouwing Mariënberg – Hardenberg’85

Tekst: Alfred Dorgelo

Komende zaterdag zijn wij op het vertrouwde Westerpark gastheer voor Voetbal Vereniging Hardenberg’85, die normaal gesproken bivakkeren op sportpark Baalderveld, aan de Hondsdraf 2C, in het pittoreske Hardenberg. Onze vrienden van Hardenberg’85 worden ook wel eens liefkozend ‘De Blauwen’ genoemd, een heuse geuzennaam als je het mij vraagt. Maar ik ontdekte wat geks in de annalen van ‘Het Nationaal Drankwoordenboek’ uut 1984. In de volksmond is ‘blauwen’ heel wat anders, namelijk: stevig drinken, zuipen. Nou ja, Hardenberg’85 is dan ook min of meer opgericht in een kroeg. Toeval bestaat niet. Op 16 december van het jaar 1985 kwamen in café-restaurant ‘Den Herdenbergher’ vier heren bij elkander en zij besloten eendrachtig om een nieuwe ‘Anbargse’ voetbalclub op te tuigen. Schijnbaar waren de heren Schipper, van Dijk, van Ee en de Bruijn zo bliedde dat ze van het juk van die andere ‘Anbargse’ club af waren dat ze het misschien daarom wel op een mooi zuipen zetten.

Zo blauw als een tientje vroegen ze zich halverwege de avond af, in welke (club)kleuren gaan we eigenlijk spelen? Wat dacht je van blauw? Dat zijn we nu sowieso…en zo geschiedde (denk ik…) De term pretkegel moet daar ook ergens vast aan het brein van de heer Bruijn, wijlen Cees de Bruijn, zijn ontsproten. Mooie kerel! Sommige iconen blijf je missen bij een club. Het toekomstige sportpark kwam ten tonele in de nieuw te bouwen wijk Baalderveld maar dat duurde nog even een paar jaar. Geduld moest worden betracht! Tot die tijd speelden de voormalige zondagclub haar wedstrijden op de befaamde Kruserbrink. Ik wandel er wel eens, te mijmeren, zal ik dan lopen over dezelfde grassprieten waar eerder legendarische voetballers als een Bennie Hagedoorn, Tonny Schrijver, Coen Sickman of Arjen Molema het leder probeerden te raken? Of waar de allereerste keepert van de blauwen, de weledele heer Ben Snippe, zijn niet geringe keeperskwaliteiten nog niet aan de bekende wilgen hing? Nu maakt korfbalclub Juventa en honkbalvereniging de Cubs er furore. Is er een drukbezochte camperparkeerplaats en maken veel kwakende zwanen en dansende eenden er de dienst uit naast de met graffiti besmeurde skatebaan. Times are Changing…Waarvan Akte! Zuipen doen ze nog steeds bij de Blauwen, al noemen ze het nu beschaafd drinken. Veltins is Grolsch geworden. Ach, het is de kurk waar elke club zo’n beetje op drijft. Sluit men de tap dan kan men, vroeg of laat, ook het slot op het hek van het sportpark doen. Sport verbroedert maar zekers ook het geestrijke vocht. Proost! Vul nog eens die glazen.

De Blauwen staan voor het tweede seizoen onder leiding van goede vriend Harold Muis.

Eerder verkochten wij samen Kugelschreibers bij zo’n pennengigant in Banthum waar notabene zo’n beetje half Banthum liep. Je voelde je daar soms vogelvrij verklaard als Mainbarger of rasechte Britisfielder. Maar Harold is gaan zwerven. Wilde het trainersvak in. Bekwaamde zich onder andere bij het reserve-elftal bij Den Ham in het spelletje en stak daar flink wat know-how op. Tuurlijk, avonden lang met de TC aan tafel. De heren Dubbink en Holsappel kweten zich nog steeds van hun technische taak aldaar op de Rohorst als ik de verhalen mag geloven die soms ter sprake en boven tafel komen… Hardenberg’85, beter gezegd FC Baalderveld is Harold eerste klus als hoofverantwoordelijke. Hij heeft een leuke begeleiding om zich heen verzameld. De één kent onze Luuk Hofsink bijzonder goed en heeft tevens een echt timmersmansoog wat hij dan weer secuur gebruikt bij één van onze trouwe sponsoren, in dit geval bouwbedrijf Regeling in Beerzerveld. De assistent van Harold is d’r iene die huist aan de Hoogenweg en/of Venebrugge. Beide zijn het gehuchten of gemeenschappen waar je met slechts twee keer kuchen zo doorheen kachelt. Heeft tevens een mooi oog, maar eerder voor mooie varkenshazen en fijne karbonades. Die kent onze leidert dan weer goed, schept een band hè. Zal hij ook het gehakt leveren voor de fijne gehaktballen in de kantine van de blauwen, genaamd het Blaauwhuus? Of half om half? Ik vraag dit natuurlijk voor een goede vriend. Tja, de voetbal is een klein wereldje derhalve….Mooi toch!

Iedereen kent elkaar. Het is aangenaam verpozen voor-, tijdens en na wedstrijden. Elkaar een beetje de wereld gunnen, dat mag wel hoor in deze buurtbuscompetitie. Graag zelfs.

Als je niet kunt winnen moet je zekers niet verliezen laat staan gelijkspelen. Ach, ik zie achternamen in het vlaggenschip van Hardenberg’85 die herkenning opwerpen. Weiden, Jansonius, Wolbink, Snippe en ene Nonkes. Zouden het allemaal zonen zijn van voetballers van weleer? Heb zo mijn twijfels. Van eentje weet ik dat hij bijzonder goed kan bassen en puntige teksten schrijven maar een bal over drie meter naar de juiste speler schieten zie ik deze oud-Groninger nog niet zo snel doen. Ach ja, het zijn allemaal bespiegelingen vooraf. Vorig seizoen was de laatste ontmoeting tegen Hardenberg’85 geen beste. Wij verloren vrij kansloos met 3-1 op sportpark Baalderveld. Bij ons lukte destijds op 16 maart 2024 niet zoveel. Leek wel of wij gezopen hadden, zo blauw als een tientje? Hadden nog lichtjaren kunnen blijven voetballen maar scoren was die dag een brug of zesentachtig te ver! Te bezopen voor woorden. Het leidde destijds naderend onheil in wat wij gelukkig op de valreep nog wisten te voorkomen in Ommen tegen SC Lemele. Toen werd er naderhand ook veel gedronken…. Dan ging het duel op 28 oktober 2023 stukken beter. Toen waren wij heer en meester over de Blauwen en wonnen wij met 4-2. Leek wel of zij destijds een stuk in de kraag hadden. Maar ik kijk eens op de Samsung Koelkast, de stand hangt er echt en niet op haar kop! Wij staan na 3 duels gewoon bovenaan. Wat een weelde, wat een luxe. Van Boom’n Daale. Daar willen wij nog wel even blijven staan, wat ik oe brom. Dan zal ook Hardenberg’85 verslagen dienen te worden, dat is geen sinecure. Neuh, wij moeten dan echt op ons top zijn! Net zoals vorige week, kop d’r bij en blijven voetballen ook al lijkt een tegenstander twee koppen groter en stijgen die vliegdekschepen bijna op. Hou je kop d’r veur, kansen komen altijd! Laten wij ook onze vierde wedstrijd proberen te winnen. Wat een start zou dat zijn…? Die punten pakken ze ons straks niet meer af. Wat ik brom! Hardenberg’85 won in deze prille competitie een keer, verloor ook een keer en speelde gelijk in haar seizoensouverture.Zijn ze zaterdag zo blauw als een tientje, groen als gras of zo zwart als de nacht? Zeg het maar. Roodzwart vs. De Blauwen. Ik zet mijn kaarten op het roodzwarte hart.

Mede daarom voorspel ik een klinkende 3-1 overwinning, dat is de prognose voor zaterdag en daar moeten jullie het maar mee doen. Scheidsrechter is de heer Wim Weuring hij zal vanaf half drie op zijn mooie fluit gaan blazen en samen met 22 acteurs voor flink wat reuring gaan zorgen op het Westerpark. Genoeg geluld. Veule wille maar vooral veule Skik. Dat de beste maar moge winnen.

En een fijne pretkegel na afloop in de geest van Cees. Joah, mag wel zo. (AD)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer Teammaterialen