Je moet altijd bij jezelf beginnen en de oorzaken niet te snel bij anderen zoeken. Maar Bon Boys mocht zich zaterdag bij ATC’65 met recht beklagen over de arbitrage. Door een vroege en – op z’n zachtst gezegd dubieuze rode kaart – speelde Bon Boys in Hengelo zeventig minuten lang met een man minder. De frustrerende middag eindigde in een 4-2 nederlaag.
Zelfs bij ATC waren ze verbaasd. Iedereen was het er wel over eens dat Dani Bultman na twintig minuten veel te zwaar werd gestraft. Geen rood was het oordeel. Vond iedereen dat? Nee, alleen de scheidsrechter dacht daar anders over. Je kunt je zelfs afvragen of er sprake was van contact, maar vooruit: met een strafschop hadden we nog kunnen leven in die fase van wedstrijd, maar een rode kaart na een ongelukkige buiteling was ronduit bizar.
Cruciale beslissing
De beslissing van de scheidsrechter was achteraf cruciaal. Bon Boys had op dat moment alles onder controle, was heer en meester en leidde met 1-0. Het wachten was op meer. Hoe anders zou het lopen.
Om nog even terug te komen op die eerste zin van het verslag. We moeten ook zelf in de spiegel kijken. Bon Boys gaf de doelpunten veel te makkelijk weg en worden de herstelwerkzaamheden o zo lastig als je een mannetje minder hebt. Daarnaast kreeg ATC in de eerste paar minuten al twee dotten van kansen na twee missers achterin.
Maar toen de bezoekers die schrik te boven waren, was er maar één ploeg die wilde voetballen. Met een fraai schot bracht Wessel Witbreuk Bon Boys aan de leiding en dat leek de inleiding te zijn voor een zorgeloze middag. Maar dat veranderde allemaal na twintig minuten met die fel betwiste strafschop.
Makkelijk door defensie
ATC sneed daarna bij de 2-1 veel te makkelijk door de defensie, maar blijkbaar voelde de arbiter dat hij de wedstrijd teveel had beïnvloed, want niet veel laten kregen wij een makkelijk gegeven penalty. Compensatiegedrag. Milan Bultman bracht de stand op 2-2 en ondanks dat Bon Boys met tien man stond, leek dat gezien het kwaliteitsverschil een prima uitgangspositie voor de tweede helft.
Slap verdedigd
Maar vlak voor rust werd er opnieuw niet doortastend genoeg verdedigd: 3-2. Daardoor moest de ploeg in de tweede helft opnieuw in de achtervolging. En dat kost met een mannetje minder veel kracht. Toch was niet te zien dat ATC met een man meer op het veld stond. Bon Boys was de bovenliggende partij en speelde bij vlagen nog acceptabel voetbal ook. Alleen kwam de ploeg niet tot echte grote kansen. ATC beperkte zich louter tot overleven en kwam nauwelijks meer over de middellijn. Wie in de rust kwam aanlopen moet haast hebben gedacht dat ATC met tien man speelde.
De eerste keer dat ATC zich bij ons doel meldde, was het wel meteen raak. Balverlies in de opbouw werd direct afgestraft: 4-2. Die treffer was de nekslag. Bon Boys probeerde er nog wel een slotoffensief uit te persen, maar het geloof was weg en de tank raakte leeg.
Teleurstelling
Zo werd het al met al een zwaar teleurstellende middag voor Bon Boys, dat in 2025 nog op het eerste punt wacht. Met elf tegen elf was er weer iets van het oude Bon Boys terug te zien en dat moet het elftal vertrouwen geven voor de komende weken. Conclusie van het duel bij ATC: ja, de scheidsrechter had een grote hand in de uitslag, maar zelfs met tien man hadden we niet hoeven te verliezen. Maar dan zul je wel minder naïef moeten zijn in het defensieve werk.