Precies vandaag 100 jaar geleden werd de BKC Groen Zwart opgericht. 100 jaar korfbal in Borne, voor de club, maar ook voor Borne een bijzondere mijlpaal, maar net als het afgelopen jaar heeft Covid-19 hier ook een streep doorgehaald. Jammer en teleurgesteld, Albert Schopman?
Ja, natuurlijk zijn we teleurgesteld. Onze jubileumcommissie was al ruim een jaar bezig met het plannen van allerlei activiteiten, maar die kunnen dit jaar helaas niet doorgaan.
Maar jullie zijn niet bij de pakken neer gaan zitten en gaan het hopelijk “normaal” een jaar later vieren?
We hebben met elkaar besloten dat feesten, recepties en andere activiteiten met anderhalve meter onderlinge afstand niet kan, en ook niet past bij Groen Zwart. We gaan er van uit dat we volgend jaar virusvrij ons 101 jarig jubileum kunnen vieren.
Ik neem aan dat het al bestaande format uitgestippeld door de jubileumcommissie in stand blijft met misschien hier en daar wat aanpassingen
Dat is wel de bedoeling ! We hebben een heel mooi programma, waarin elke maand wel een activiteit gepland staat, ik denk dat we ons daar gewoon aan gaan houden, voor ons begint 2021 op 1 januari 2022.
Terug naar het begin. Door wie is Groen Zwart opgericht?
Dat is een goede vraag. Ik was er niet bij, maar volgens het voorwoord van onze huidige voorzitter Robert Gielians in ons digitale clubblad heeft de heer A.M. van Leijenhorst de Bornse Korfbalclub Groen Zwart opgericht.
Was er toen behoefte aan een korfbalvereniging in Borne?
In de omgeving zie je meer korfbalverenigingen die of net het eeuwfeest hebben gevierd, of binnen enkele jaren 100 jaar bestaan. Er zal in die tijd, naast voetbal, wel behoefte zijn geweest aan een sport waarbij je met mannen en vrouwen en jongens en meisjes samen in één team wedstrijden kon spelen.
Werd er eerst recreatief gespeeld met als doel het sociale en maatschappelijke gebeuren een impuls te geven?
In oude krantenartikelen hebben we kunnen lezen dat het vooral in de eerste jaren vriendengroepen waren die samen korfbalden. En eigenlijk is dat nog steeds zo. Ons huidige 1e team viert samen de verjaardagen, gaan een weekje op reis of kamperen in eigen land, en nu in Coronatijd organiseren ze on-line quizen.
Korfbal is naast fanatiek wedstrijden willen winnen, ook een sociaal gebeuren. Onze jeugdleden leren al heel jong om samen in één team wedstrijden te spelen, te trainen en deel te nemen aan leuke activiteiten.
Ik las ook dat het recreatieve gebeuren vooral afspeelde in parken en op weilanden
Groen Zwart heeft volgens de overlevering in de eerste 50 jaar op 22 verschillende locaties in Borne haar wedstrijden gespeeld. Er werd, en wordt nog steeds, fanatiek gestreden om elke punt, tja waar ligt dan de scheiding tussen recreatief en willen winnen?
Was er al wel materiaal beschikbaar zoals korven en linten?
Nu hebben we een mooi materialenhok waar we alle spelmaterialen netjes kunnen opbergen. In de beginperiode, maar ook nog in de jaren vijftig – zestig, moesten de spelers vaak het hele dorp door met de korfbalpalen op de nek en de lijnen op de bagagedrager van de fiets naar het veld waar gespeeld zou worden.
Was er voldoende korfbalkennis aanwezig?
Ook hier kunnen we gelukkig oude krantenartikelen raadplegen. Bij textielfabriek Spanjaard werd in de middagpauze een korfbalpaal opgezet en kon er geoefend worden. De heer A. Hartkamp werd in het artikel geciteerd: “we leerden het korfbalspel van de ouderen, en wij gaven weer korfbal-les aan de junioren”. Korfbal werd van generatie op generatie doorgegeven.
Vanaf wanneer ging het echt om de punten?
Zoals eerder al aangehaald ging en gaat het altijd wel om de punten. Maar hoe ga je om met verlies. Bij Groen Zwart balen we natuurlijk als er verloren wordt, maar meestal duurt dat niet zo lang. We kunnen goed relativeren en in de derde helft zit de stemming er toch snel weer in.
Dan komt de Tweede Wereldoorlog ertussen. Alles op een laag pitje?
Over deze zwarte periode in de geschiedenis is er weinig bekend over het korfbal in Borne. We hebben in de clubarchieven geen noemenswaardige stukken kunnen vinden. Helaas kunnen we de leden van toen ook niet meer vragen.
Hoe hebben jullie de draad daarna weer opgepakt?
Groen Zwart speelde door de jaren heen op diverse niveaus. We waren in de jaren zeventig-tachtig van de vorige eeuw een stabiele 2e klasse vereniging, met uitschieters naar boven en naar onderen.
Zelf kan ik mij de jaren negentig nog herinneren dat jullie zelfs met succes tot de eerste klasse zijn doorgedrongen.
Ons 1e team kwam regelmatig uit in de 1e klasse KNKV, maar een echte 1e klasse vereniging zijn we nooit geweest. We waren niet erg actief op de “transfer-markt”. Wij vonden en vinden het not-done om spelers bij andere verenigingen weg te kapen. Als iemand zich zelf aanmeldt, prima, dan is iedereen welkom. Ook als getalenteerde spelers of spelers van Groen Zwart elders gingen/gaan spelen op een hoger niveau, dan wensen we ze veel succes en hopen we dat ze met meer ervaring terugkomen dan ze gingen.
In die tijd speelden er zowel dames als heren bij jullie met een grote naam.
Groen Zwart heeft vele talenten voortgebracht en in de eigen gelederen gehad. Noem bijvoorbeeld de broertjes Boswinkel, Erwin, Paul en Johan, Pamela Brink, Jeanette ten Cate, Paulien van Dalen, Dominique Dankaart, Ruben en Alan Burchartz (fot0) om maar een paar namen te noemen. Sommigen van hen hebben bij andere clubs in de hoofklasse en korfbal league gespeeld, en anderen bleven bij Groen Zwart ondanks belangstelling van clubs op een hoger niveau.
Jullie mengden zich toen ook al in de strijd om de hegemonie van Twente met o.a. AKC en het Enschedese EKC-Nääs.
Wedstrijden tegen EKC-Nääs kan ik me nog wel herinneren, AKC was denk ik toch een maatje te groot, of het moet natuurlijk voor “mijn tijd” geweest zijn.
Maar ook de derby’s later met Zwart Wit, Rigtersbleek, Ons Clubje en HKC waren elk jaar een hoogte punt.
De streekderby’s waren natuurlijk wel de wedstrijden waar iedereen naar uitkeek. Veel publiek langs de lijn, veel strijd binnen de lijnen (ook vaak op het randje van het toelaatbare), maar veelal sportief. Vaak was Groen Zwart de underdog, maar dat gaf wel extra energie. En hoe de uitslag ook was; na de wedstrijd was er een goede onderlinge sfeer bij zowel publiek als spelers.
Maar dan gaat er denk ik op sportief gebied iets mis en zijn jullie nu niet meer bezig om te strijden om de punten. Hoe kan dit, met andere woorden is er een oorzaak aan te wijzen?
Ja, zeg het maar! Gaat er sportief iets mis of …… Lastig te zeggen. Begin deze eeuw hadden we nog vier seniorenteams in de competitie, en alle jeugdcategorieën bezet. Tja, en dan stoppen enkele spelers om uiteenlopende redenen binnen de selectie en lagere teams, studie, blessures, gezinssituatie, onvrede, leeftijd en zo zijn er nog wel meer redenen denkbaar. Misschien hebben we met elkaar niet goed opgelet en ons gefocust op andere zaken binnen de club, maar feit is dat we in de afgelopen tien-twintig jaren drie seniorenteams hebben zien verdwijnen.
Andere sporten die populair zijn geworden, zoals bijvoorbeeld damesvoetbal (succes FC Twente dames en Oranjeleeuwinnen). Handbal Borhave dames spelend in de hoogste divisie, net als de Apollo volleybal dames. Tel daarbij de grote diversiteit van het sportaanbod in Borne en de populariteit van individuele sporten, fitness, bootcamp, wielrennen etc. bij, dan is het lastig om al jouw leden binnenboord te houden.
Vanaf dat moment hebben jullie de nadruk gelegd op de jeugd. Met succes?
Zo’n acht jaren geleden heeft het toenmalig bestuur de knuppel in het hoenderhok gegooid en de leden voor de keuze gesteld: of we gaan fuseren, of we gaan zelfstandig door en bouwen van onderen weer op. De massaal opgekomen leden op de ledenvergadering stemden toen voor de 2e optie.
Tot nu toe gaat het goed. We hebben bijna voor alle leeftijdscategorieën in de jeugd een team. Het blijft nog steeds lastig om iedereen te behouden, maar gelukkig beschikken we over een enthousiaste groep trainers en begeleiders waardoor iedereen met plezier naar de trainingen en wedstrijden komt.
Maar dan gooit Corona roet in het eten. Hoe hebben jullie dat aangepakt?
Aan het eind van de zaalcompetitie 2019-2020 kregen we ineens te maken met het ongrijpbare Coronavirus en werd abrupt de korfbalcompetitie stilgelegd. Ook trainen kon even niet. Gelukkig konden we vrij snel de trainingen, onder strenge voorwaarden weliswaar, hervatten. We raakten snel gewend aan de verplichte looproutes, we hadden een voorziening dicht bij het veld waar men regelmatig de handen kon wassen etc. etc. Ook gedurende de zomermaanden werd er fanatiek doorgetraind.
In augustus kon er weer gestart worden met de 1e helft veldcompetitie. We kochten een grote tent, zodat we onze supporters een goed geventileerd onderdak konden bieden als het zou gaan regenen (en natuurlijk als feesttent voor het komende jubileum). De 1e helft veld competitie konden we gelukkig nog uitspelen, aan de zaalcompetitie konden we niet meer beginnen.
Ook de groepstrainingen binnen in de sporthal werden vervolgens verboden. Binnenkort starten we weer (als het mag) met trainingen op het veld. Onze jeugdleden hebben massaal te kennen gegeven dat ze weer aan de slag willen, en als bestuur denken we dan graag mee en gaan we kijken wat binnen de afgekondigde maatregelen kan, en wat in onze ogen verstandig is.
Hoe ziet het op het bestuurlijk er op dit moment uit. Genoeg animo om de schouders er onder te zetten?
Bestuurlijk hebben we het goed voor elkaar. Na een flinke dip, waarbij veel taken op een kleine groep vrijwilligers terecht kwam, hebben we nu de taken over meerdere mensen verdeeld. Ontzettend blij zijn we met de uitbreiding in het bestuur met een viertal jonge Groen Zwarters. Ook onze groep trainers en begeleiders is heel enthousiast en weet dat enthousiasme ook over te brengen op onze jeugd.
We zouden nog gelukkiger worden als we ook nog een paar ouders van jeugdleden konden strikken voor enkele nog niet ingevulde functies binnen de club. Zo zijn we al een tijdje bezig met het opzetten van een sponsorcommissie, en willen we graag een grotere commissie voor het beheren en onderhouden van ons clubhuis en onze accommodatie.
Bestaat er nog zo iets als echte clubliefde bij BKC Groen Zwart?
Bij veel leden stroomt er nog steeds Groen Zwart bloed door de aderen, dus ja, er is wel degelijk sprake van clubliefde. Voor de één een liefde voor het leven, voor de ander misschien iets minder. En soms doet het pijn om te zien als iemand zijn lidmaatschap na vele jaren korfbalplezier opzegt, ik begrijp dat soms niet.
Borne kent vele sportverenigingen. Bestaat er zo iets als een sportraad en zo ja wat is jullie inbreng?
In Borne kennen we op dit moment niet echt een overlegorgaan waarin alle sportverenigingen vertegenwoordigt zijn. In het verleden hadden we wel een Veldsportfederatie en een Zaalsportfederatie, die regelmatig samen kwamen en de verenigingen vertegenwoordigden richting de gemeente.
Nu hebben we regelmatig overleg met de mensen van de BLOS (Bestuurscommissie voor de Lichamelijke Opvoeding en Sport) en vertegenwoordigers van Borne Sport (Gemeente). De samenwerking/communicatie met de Gemeente verloopt heel goed. Nu ook in Coronatijd worden we regelmatig op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen en krijgen we vrijwel direct na een persconferentie de belangrijkste punten voor ons sporters in een e-mail uiteengezet.
Zijn er naast het korfbal nog andere evenementen binnen de vereniging, te beginnen bij de kleintjes?
Uiteraard is het beoefenen van de korfbalsport ons voornaamste doel. Daarnaast zijn we ook een vereniging waar we gezelligheid ook belangrijk vinden. Onze jongste leden hebben een eigen uurtje Sport en Spel in de Kangoeroe Klup. De activiteitencommissie organiseert normaal door het jaar heen meerdere activiteiten, zoals: filmavonden voor de jeugd, Kerst Bingo voor jong en oud, een altijd gezellige seizoenafsluiting met sportieve uitdagingen en traditionele barbecue. Daarnaast zijn we ook aanwezig op diverse Sportinstuiven welke door de Gemeente georganiseerd worden, en zijn we in het dorp aanwezig tijdens Koningsdag en Melbuulndagen.
Een speciale Pinksterkampcommissie is het hele jaar in de weer om voor onze jeugdleden een onvergetelijk Pinksterkamp te organiseren, een kamp met een traditie van meer dan vijftig jaar. Naast vaste verenigingsactiviteiten hebben we onder normale omstandigheden ook nog een tweetal kaartclubjes; jokeren en hartenjagen en een klaverjasclubje. Én we hebben ook nog een aantal Groen Zwart leden die samen een fotoclubje vormen.
Wat toch ook wel uniek is, dat jullie al sinds 1978 over een eigen accommodatie beschikken inclusief kunstgrasvelden.
Een kleine correctie is hier wel op z’n plaats. We zijn met Groen Zwart sinds 1978 gevestigd aan de Azelosestraat in Borne, tegenover de Carpoolplaats bij de oprit naar de A35. Toentertijd is voor en door onze leden een oude varkensschuur omgebouwd tot gezellig een clubhuis. Dit clubhuis is in de afgelopen jaren geheel gerenoveerd door een aantal oudere leden. De twee kunstgrasvelden zijn begin deze eeuw gerealiseerd door de Gemeente, we moesten er even aan wennen, maar nu willen we niet meer anders.
Heeft BKC Groen Zwart nog een ultieme wens?
Uiteraard willen we graag met onze leden ons eeuwfeest op een normale manier kunnen vieren. En we zouden het ook leuk vinden om weer eens oud-leden op ons veld te zien.
De ultieme wens is natuurlijk dat we volgend seizoen weer gaan deelnemen in de wedstrijdkorfbalcompetitie en nog jaren een sportieve, gezonde en gezellige Korfbalvereniging in Borne mogen zijn.