Michiel Achterhoek: ‘Ik was als prof net niet goed genoeg voor de top’

Spelersprofiel: Michiel Achterhoek

Geboortedatum: 5 augustus 1976

Positie: Keeper

Voetbalperiode:

1995-1999: Heracles Almelo

1999-2000: BV Veendam

2000-2001: FC Twente en Heracles Almelo

2001-2007: RKVV STEVO

2008-2015: SVZW

2016-2017: SVZW

 

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Mijn officiële afscheid was in 2015. Op 22 mei 2015 kreeg ik een afscheidswedstrijd aangeboden. De Wedstrijd ging tussen (oud-) teamgenoten van STEVO en SVZW. Het was een fantastische avond, met veel mensen van beide clubs.

De reden dat ik gestopt ben met voetbal was omdat mijn vader een nierziekte had. Ik wist dat we in september-oktober 2015 onder het mes moesten omdat ik een nier aan mijn vader ging doneren. Daarnaast werd ik in 2015 ook 39 jaar, sowieso een mooie leeftijd op te stoppen. Na een jaar keeperstrainer geweest te zijn bij de eerste selectie van Quick ’20, werd ik gebeld door Bertus Heutink. Hij stelde me de vraag of ik SVZW een jaar uit de brand wilde helpen als stand-in/nestor bij de keepers. Na een aanvankelijke nee, ben ik bij het 2e belletje toch maar in gesprek gegaan en heb ik nog een seizoen meegedraaid.

Wie was jouw voorbeeld als keeper?

Voorbeeld is een groot woord, maar in mijIn jeugdjaren keek wel op tegen Hans van Breukelen. Later werd dat Edwin van de Sar.

Omschrijf jezelf eens als keeper en als keeperstrainer.

Als keeper wilde ik op het veld maar 1 ding en dat was winnen. Ik vond het ook verschrikkelijk als mensen in de voorbereiding of in de winter zomaar weken op vakantie gingen. Ik was ook aanwezig binnen het team en vooral een keeper die op het veld de boel goed wilde neerzetten. Probeerde daarmee vooral de angel uit een aanval te halen voordat het gevaarlijk werd.

Buiten het veld was ik iemand die van gezelligheid hield, met mijn teamgenoten maar ook met de mensen van de club. Daar hoorde zo nu een en dan ook een biertje bij….. En gelukkig hielden ze daar bij Stevo en SVZW ook wel van hahaha…

Als keepertrainer treed ik meer naar de achtergrond en leg ik heel veel verantwoordelijkheid bij de keepers. Ik wil graag werken met intrinsiek gemotiveerde keepers, ook al speelt die op dat moment minder, dan laat ik de intrinsieke motivatie zwaarder wegen. Door goed te observeren probeer ik de keeper in de trainingen op de juiste momenten en punten aanwijzingen te geven in een zoveel

mogelijk wedstrijdgerichte situatie. De warming-up laat ik bijvoorbeeld, bewust, helemaal over aan de keeper en zijn collega. Ik blijf op afstand, ik zie de meerwaarde niet in, om zo vlak voor een wedstrijd nog intensief met de keeper bezig te zijn. Dat moet je op de trainingen gedurende het seizoen doen. Ik zie de warming-up als een ritueel en een moment, dat de keepers hun verantwoordelijkheid pakken.

Had jij een specialiteit als keeper?

Ik had een goede trap en in 1 op 1-situaties kwamen spitsen mij moeilijk voorbij. Daarnaast was ik heel constant op een goed niveau.

Waar ben je het meest trots op?

Allereerst mijn gezin, mijn 2 kinderen Anna en Teun en mijn lieve vriendin Annemiek. Op voetbalgebied ben ik het meest trots op de promotie met STEVO terug naar de hoofdklassen en de 2 kampioenschappen bij SVZW, waarmee we in de Topklasse kwamen.

Heb je alles eruit gehaald als keeper?

Uiteindelijk denk ik van wel. Als ik heel eerlijk ben denk ik, dat als prof net niet goed genoeg was om een langere profcarrière te hebben. Ik ben heel trots, dat ik bij verschillende profclubs wedstrijden in het betaalde voetbal heb kunnen spelen. Als amateur heb ik altijd op een hoog niveau (hoogste of een na hoogste klasse) gespeeld en ik denk, dat ik daar wel alles heb uitgehaald.

Wat is je mooiste herinnering?

Ik heb er meerdere die niet voor elkaar onder doen. Dan toch mijn debuut in het betaalde voetbal tegen VVV Venlo, eindstand 1-1. Christol van Campenhout kreeg in de eerste minuut een rode kaart, na en te korte terugspeelbal (van Edwin Hilgerink). Ik werd toen gekozen als man of the match, ondanks een tegentreffer in de blessuretijd.

STEVO of SVZW?

Onmogelijk om te kiezen, bij beide clubs een fantastische tijd gehad, door de teams waarin ik gespeeld heb met de verschillende technische en medische staven. En ook door de mensen van de clubs. Bij beide clubs heb ik wat gewonnen en verloren.

Wat is het grootste verschil volgens jou, tussen het voetbal op zaterdag en op de zondag?

Op dit moment is er een grote groei van het zaterdagvoetbal aan de gang en een krimp van het zondagvoetbal. Ik verwacht dat dit een onomkeerbare trend is en dat we op termijn alleen nog maar zaterdagvoetbal hebben. Het grote verschil voor mij zat ‘m in de indeling van de week. In het zaterdagvoetbal had je veel meer vrije tijd op het goede moment, vrijdagavond vrij, zondag vrij. Bij STEVO trainden we op donderdag- en vrijdagavond en “moesten” we zondag na de wedstrijd altijd naar Café Steggink, het café van keeperstrainer Harry Steggink, dus maandags had ik vaak een zware start van de week…

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben werkzaam bij de gemeente Hellendoorn als consulent Participatiewet en re-integratie. Werk dat ik met heel veel plezier en met leuke collega’s doe.

Op voetbal-/keepertrainingsgebied doe ik sinds medio 2022 niets. En dat is sinds ik met voetbal begonnen ben, op mijn zesde, voor het eerst en ik moet zeggen dat mij dat het afgelopen jaar heel

goed is bevallen, even geen verplichtingen. Dat gezegd hebbende, als er een mooie mogelijkheid voorbijkomt, ik dat zeker in overweging zal nemen.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Nick de Graaf, oud-ploeggenoot en bovenal vriend. Heeft een mooie en bijzondere carrière gehad bij niet voor de hand liggende clubs en heeft daar mooie verhalen over. Maar bijvoorbeeld ook Thomas Kottink of Robert Hegeman, beide mannen komen uit Geesteren en hebben hun hele leven gespeeld voor Stevo. Datzelfde geldt voor Edger ter Haar (5x kampioen geworden bij SVZW meen ik) en Martijn Maris bij SVZW.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Bij Stevo hadden we in 2003 of 2004 Wim Adolfsen als trainer. Dat jaar waren er ook veel jongens (van buitenaf) die het begrip “nazitten” niet of nauwelijks kenden. Wim had als oplossing om de bespreking op donderdagavond al te houden. Hij liet ons dan eerst een uur of anderhalf uur na de training in de kantine zitten en riep ons dan pas naar boven voor de bespreking. Dat vonden de mensen die toch wel bleven zitten erg grappig…

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Niet een bewust ritueel maar ik ben door Chris Elfrink, ploeggenoot bij zowel STEVO als SVZW, erop gewezen dat ik altijd dezelfde volgorde had bij het aandoen van mijn sokken en schoenen voor de wedstrijd, eerst links en dan rechts.

Mijn bijnaam:

Hintie of Hintercorner.

Wat was je mooiste redding?

Ik denk een bal die ik eerst op de lat tikte en de rebound pakte ik met mijn hak in een bekerwedstrijd tegen Nunspeet. De beelden staan nog wel op Youtube .

Waar moet een goede keeper in jouw ogen aan voldoen?

Hij moet rust in zijn hoofd hebben en dat ook uitstralen, bij tegenslag gewoon doorgaan. Een wedstrijd of situaties kunnen lezen en daar zijn team in begeleiden en neerzetten. En daarnaast meevoetballende kwaliteiten hebben en vooral een bal kunnen vangen.

Hoe was jouw overstap vanuit de profs naar de amateurs terug?

Dat ging redelijk goed herinner ik mij. Het was wel wat minder intens en fel dan bij Heracles. Maar met STEVO voetbalden we destijds op het hoogste amateurniveau, dus die overgang ging best soepel.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

De telefoon/social media. De meesten hadden wel een telefoon bij STEVO, maar die werd toen alleen gebruikt voor bellen en soms een SMS. Nu doet men er alles op, TV kijken, foto’s maken, alles delen, muziekluisteren (met koptelefoon). Daardoor heb ik het gevoel dat er minder onderling contact is

binnen het team. Aan de andere kant denk ik, dat spelers van nu veel meer bezig zijn met gezonde voeding, (extra) specifieke trainingen naast de voetbaltrainingen. Dat is dan weer positief.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Wees je bewust van wat je allemaal meemaakt, beleef het echt. Want je maakt zulke mooie dingen mee met elkaar en je leert ook veel door de jaren heen. Ik merk soms dat ik dat te weinig gedaan heb, als een oud-teamgenoot weer een mooi verhaal verteld en ik denk dan wel eens; was ik daar ook bij??

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee, in het amateurvoetbal is het niet nodig vind ik. Waar men vroeger discussieerde met de scheids of het nou wel of geen buitenspel was, discussieert men nu of de VAR nu wel of niet gelijk heeft. Dus laat de VAR lekker buiten het amateur voetbal.

Heb je ergens spijt van?

Nee!

Wil je nog iets kwijt?

Door deze vragen moest ik weer nadenken over zaken die ik allemaal meegemaakt heb en dat riep allemaal geweldige herinneringen op. Dank daarvoor.

Newsoutside Your Energy Club PBSoccer Teammaterialen