Jeroen Kiepman: ‘Ik heb ooit in De Meer gespeeld, dat was heel indrukwekkend’

Spelersprofiel: Jeroen Kiepman

Geboortedatum: 27-09-1970

Positie: Centrale aanvaller

Clubs:

– Victoria ’28 Jeugd

– FC Twente 1986-1990

– BVV Den Bosch 1990-1991

– HSC’21 1991-1994

– SC Enschede 1994-1995

– Victoria ’28 1995-1998

– De Tubanters 1897 1998-2000

Wanneer en waarom ben je gestopt?

In het jaar 2000 ben ik gestopt met voetballen, vooral vanwege fysieke problemen.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Mijn voorbeeld was Willem Kieft. Zijn speelstijl kwam overeen met de mijne. Wel op een ander niveau ha, ha,.…

Had jij een specialiteit als speler?

Ik was vooral een aanspeelpunt voor mijn medespelers. Als specialiteit: sterk aan de bal, met een goed oog voor mijn medespelers.

Waar ben je het meest trots op?

Op mijn kinderen. Op voetbalgebied, mijn jaren bij FC Twente en Den Bosch. Ik wilde als ventje profvoetballer worden en dat is mij gelukt. Al was het maar voor 1 seizoen.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

In mijn eerste jaren als seniorenvoetballer wel, later niet, maar dat had veel met blessureleed te maken. Ik was geen bijzondere speler, miste snelheid. Het profvoetbal was, denk ik, een brug te ver voor mij. Verder gaat het zoals het gaat, bij de een neemt de ontwikkeling een vlucht naar voren en bij de ander stagneert de ontwikkeling. Vaak is daar geen direct aanwijsbare reden voor.

Hoe verliep de overgang van de profs naar de amateurs?

Ik zou eigenlijk na mijn periode bij FC Twente naar HSC’21 gaan. Gerrit Volmer zat al bij ons in de huiskamer. Daar kwam een seizoen Den Bosch tussen. Na

dat seizoen belde Gerrit opnieuw bij ons aan. De overgang verliep soepel. HSC’21 is en was een fijne club om te voetballen. De club promoveerde van de 1e klasse naar de hoofdklasse, destijds het hoogste amateurniveau. Het waren de jaren voorafgaand aan de grote successen van die club.

Wat is jouw motto als trainer en droeg je dat als speler ook uit?

Ik heb geen motto.

Wat is je mooiste herinnering?

Mijn gehele actieve tijd als speler. Het deel uitmaken van een team, met elkaar lachen, succes hebben, maar ook de slechte momenten met elkaar delen, maakt het voetballer-zijn het allermooiste.

PS: Ik ben als speler ook maar 1x kampioen geworden, ha, ha……

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Sportief: Ik ben nu trainer bij de FC Eibergen. Gezond blijven.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Weet ik zo niet.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Ik heb veel goede en fijne trainers gehad. Bij FC Twente kon Eddy Achterberg je altijd geweldig motiveren, ook als het een keer wat minder ging. Kees Rijvers trainde in die tijd het 2e elftal bij FC Twente. Tegen die man keek ik enorm op. Hij had immers het Nederlands elftal getraind, met alle grote namen van die tijd. Maar hij had veel oog voor de jeugdspelers. Daar was ik als (jeugd)speler gevoelig voor. Erik Stokkers vond ik bij HSC’21 ook een fijne trainer. Hij was rustig en had een duidelijke visie. Hij is helaas veel te vroeg overleden.

Later heb ik als beginnend trainer een paar seizoenen met Paul Krabbe gewerkt. Een trainer met een enorme drive en een mooi mens. Daar is een hechte (voetbal)vriendschap uit ontstaan.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Nee geen rituelen. Ze noemden me vaak ‘De Kiep’, ha, ha,… erg origineel.

Wat was je mooiste sportpark?

Ik heb als jeugdspeler tegen Ajax in de ‘De Meer’ gespeeld. Van dat stadion was ik erg onder de indruk. Vooral de steile tribunes. Ik heb ook nooit meer op zo’n grasmat gespeeld. Het was zo kort gemaaid, het leek wel een biljartlaken.

Bij de amateurs heb ik het spelen op het hoofdveld van HSC’21 altijd mooi gevonden, zo tussen de hoge bomen. Ook het hoofdveld van Quick’20 sprak me aan, dat was toch ook een klein stadionnetje.

Wat was je mooiste goal?

Eerlijk gezegd kan ik mij dat niet herinneren. Ik maakte ook niet van die mooie goals. Wel herinner ik me een aantal belangrijke goals. Vooral in de periode bij HSC’21, want wij speelden in die tijd in de onderste regionen van de hoofdklasse. Ik kan mij zo een rake penalty tegen STEVO herinneren en een schuiver tegen WKE. Beslissende goals om lijfsbehoud.

Waar moet een goede aanvaller in jouw ogen aan voldoen?

Een goede aanvaller moet vooral balvaardig en doelgericht zijn. Als hij/zij dat combineert met snelheid, kun je als speler een heel eind komen.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Ik denk dat de fysieke en mentale eisen voor jeugdspelers nu een stuk hoger liggen. Het voetbal wordt meer vanuit een wetenschappelijke invalshoek benaderd en er wordt meer aandacht besteed aan de cognitieve ontwikkeling van (jeugd)spelers. Best pittig als je dit vergelijkt met mijn tijd als jeugdspeler.

In het amateurvoetbal is de bereidheid van spelers om te trainen en wedstrijden te spelen afgenomen. Er wordt makkelijker afgezegd. Spelers gaan op vakantie gedurende het seizoen en missen daardoor een competitiewedstrijd. Dat was in mijn tijd ondenkbaar. De ‘Corona’ jaren hebben hier ook een negatieve invloed op gehad. Als trainer is het nog wel eens moeilijk om dit te accepteren.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Ietwat afgezaagd, maar haal eruit wat erin zit. De tijd dat je zelf actief voetbalt is van korte duur. En verder, doe een beetje normaal.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee dat hoeft voor mij niet. De ene keer valt een beslissing in je voordeel uit, de andere keer in je nadeel. Over een heel seizoen ‘gleicht sich das aus’ zoals de Duitsers zo mooi zeggen.

Heb je ergens spijt van?

Nee.

Wil je nog iets kwijt?

Nee.

Newsoutside Your Energy Club PBSoccer Teammaterialen