Ecare Apollo 8 in vijf sets te sterk voor Huizen

Voor de elfde keer op rij heeft Ecare Apollo 8 een overwinning behaald in de topdivisie. Zaterdag moest de ploeg van Thijs en Bart Oosting alles uit de kast halen om een 0-2 achterstand in sets om te buigen naar een 3-2 overwinning op PDK Huizen.

De Bornse volleybalsters waren in de eerste set niet nauwkeurig genoeg en keken daardoor als snel tegen een forse achterstand van 2-8 aan. Waar Huizen volop profiteerde, wist Apollo 8 het tij maar moeilijk te keren. Via 6-16 en uiteindelijk 16-25 was de set snel beslist. Trainer Thijs Oosting over de eerste set: “We begonnen ongeconcentreerd aan de wedstrijd en hadden moeite het tactische plan uit te voeren.”

Voor Apollo 8 zat er niets anders op dan doen alsof de wedstrijd opnieuw van start ging. In de uitvoering lukte dit aardig en beide ploegen waren gewaagd aan elkaar. Door veel persoonlijke fouten keek de thuisploeg toch weer tegen een achterstand aan. De eindspurt in de slotfase van de tweede set was niet voldoende om Huizen van de setwinst (22-25) af te houden.

Vanaf de derde set kreeg Apollo 8 de bal steeds gemakkelijker bij het sterk spelende Huizen op de grond. De voorsprong die de Bornse formatie nam werd niet meer weggegeven. ‘We durfden weer gevarieerd en met risico te spelen en zorgden mede daardoor om de set met 25-20 te winnen’, zegt spelverdeelster Manon van ’t Rood.

Gesterkt door de overwinning tapte de ploeg van de broers Oosting vanaf dat moment uit een ander vaatje. Ecare Apollo 8 liet zien waarom het de lijstaanvoerder in de top divisie is en nam het initiatief in de wedstrijd definitief over. Verzorgde passing en variatie in het aanvalsspel gaf het team vertrouwen. Rinske Hofsté vertaalde dat vertrouwen door op 24-21 het setpoint te benutten met een onhoudbare bal die werd binnen geslagen.

In de beslissende vijfde set vocht de thuisploeg in een sfeervolle sporthal De Veste voor ieder punt. De ervaren Antoinette Posthuma nam de ploeg op sleeptouw en ook libero Lieke Hilgenberg stond haar mannatje in de verdediging. Het matchpoint op 14-8 werd benut met een blokkering van Rinske Hofsté en Laury Donker.

Komende zaterdag volgt voor de koploper een lastige uitwedstrijd tegen Dynamo Apeldoorn, waarna een pauze van drie weken volgt.

Foto’s: Rudy van ’t Rood