WVC volley H1 wint in 1ste ronde beker van Markel-Up H1

Dinsdagavond stond de 1ste ronde van de beker op het programma. Weghorst Makelaardij WVC Volley H1 moest hiervoor een uitwedstrijd spelen in Markelo tegen het 1ste herenteam van Markel-Up. Markel-Up H1 speelt in de promotieklasse A en staat daar na 4 wedstrijden op een gedeeld 7de plaats. Op papier mag dit geen lastige tegenstander worden, al waren er wel problemen in de selectie.

Daniel Brouwer en Rik Buijse waren afwezig en Arnold Hilberink is nog beperkt inzetbaar vanwege een blessure aan de duim. Hierdoor speelde WVC met trainer/coach Arjan Heuver op midden en Hans Gelten als gelegenheids-diagonaal. Maar goed, de tegenstander was ook alles behalve compleet en fit, gezien het 6-tal aan de overkant met 1 halve wissel. Een typische wedstrijd waarbij je met eigen spel geen enkele kans laat aan de tegenstander.

De sets 1 en 2 lieten dat ook duidelijk zien. Uitgezonderd van een gelijke strijd in het begin van set 1 was het niveauverschil duidelijk zichtbaar. Markel-Up H1 kwam best wel een paar keer goed door met de aanval, maar was daar wisselvallig in. Dit kwam ook mede door de servicedruk van WVC Volley, waardoor passing bij Markel-Up niet optimaal was en de beperking van de set-upper zichtbaar was.

Bij WVC Volley H1 was dit, ondanks het vreemde tijdstip op dinsdagavond anders. Servicedruk was naar behoren, en passing in orde. Hierdoor kon Peter Oosterhuis het spelletje goed verdelen: Ruben de Koeijer en Wiljen Veldhuis wisselden aan de buitenkant harde klappen goed af met geplaatste ballen, Arjan Heuver liet zien het nog niet verleerd te zijn op mid, Jarek Sobzcynski veel dreiging gaf op mid en op de drie-meter aanval, Hans Gelten ook op diagonaal prima uit de voeten kan, en achterin Remco Hendriksen als libero verdedigend veel oplepelde. Resultaat was dan ook een duidelijke 2-0 voorsprong: 17-25 en 13-25

Set 3 was duidelijk een ander verhaal. Markel-Up H1 wisselde hun spelverdeler en het leek erop dat de aanvallers hier meer vertrouwen mee hadden. Dankzij een goede serviceserie keek WVC snel tegen een 8-3 achterstand aan, en dat gaf Markel-Up goede moed. Ballen werden hard langs of op het (niet sluitende) blok geslagen. Vervolgens hielp het ook niet dat WVC er een tegenstander bij ging zoeken in de vorm van de scheidsrechter. De beste man was niet partijdig maar zijn ingezette lijn van fluiten viel in de 3de set slecht. Moeizaam krabbelde WVC achter Markel-Up aan en leek 16-15 de aansluiting te vinden. Helaas volgde een serie eigen fouten weer tot een ruimere achterstand via 20-16 naar 24-20.

Niet gepland en onnodig set verlies leek in de maak, maar het 25ste punt was er nog niet. Peter Oosterhuis kwam aan service en Markel-Up verloor het vertrouwen en bleek toch te beperkt: de buitenaanvaller (niet de beste aanvaller) werd 3x achter elkaar opgezocht en 3x werd niet gescoord: 24-24. Twee punten volgden op side-out en pas na een fijn en hard kill-block pakte WVC eindelijk de eerste voorsprong: 25-26. Matchpoint en dat werd direct verzilverd: wederom was het de buitenaanvaller bij Markel-Up die de bal buiten de lijn sloeg: 25-27 winst, een beetje gestolen, maar voelt wel lekker.

Loting zal uitwijzen welke tegenstander WVC Volley H1 zal treffen.
Foto’s: Arnold Hilberink.