Handbalderby kent geen winnaar, maar wel veel doelpunten

Met de wedstrijd in Deurningen tussen DSVD en Borhave, was de eerste Twentse derby in de eredivisie een feit. Borhave, inmiddels voor het derde jaar eredivisionist en DSVD de goede promovendus, beide ploegen presteren prima in de dameshandbal eredivisie. In de ranglijst hebben beiden zes punten, een ideaal uitgangspunt voor een enerverende wedstrijd in een afgeladen volle sporthal “het Hoge Vonder” in Deurningen. Rivaliteit is er vanzelfsprekend, respect is normaal in deze krachtmeting, zowel in als buiten het veld. Daardoor was de atmosfeer voor, tijdens en na de wedstrijd uitstekend.

Na het startsignaal was het Borhave dat als eerste een voorsprong van twee doelpunten nam 2-4. Drie minuten later stond het al weer gelijk waarna DSVD op twee derde van de eerste helft voor het eerst de leiding nam (9-9). DSVD hield de voorsprong vast tot éen minuut voor rust toen Borhave weer langszij kwam 14-14. In de laatste seconden van de eerste helft wist DSVD alsnog met voorsprong de rust in te gaan met 15-14. De wedstrijd lag nog geheel open.

De tweede helft startte zoals de eerste was geëindigd, in balans. DSVD had het voortouw en Borhave bleef in het spoor. Dat bleef zo tot Borhave na tien minuten de eerste voorsprong in de tweede helft wist te nemen 20-21. Zonder echt weg te lopen wist de ploeg van trainer-coach Rik Philips op voorsprong te blijven. Met nog tien minuten te gaan bracht de thuisploeg de stand weer in evenwicht 27-27, een garantie voor een zinderende apotheose. Het bleef spannend tot het laatste fluitsignaal. Nogmaals liepen de Bornse dames weg en DSVD pareerde tot 30-30, de eindstand. De wedstrijd was reclame voor de handbalsport en toont aan dat Twente in staat is twee volwaardige regionale eredivisieploegen te vormen, gebaseerd op nuchtere liefde voor het spel en aandacht voor het regionale talent.

Nicol Kooiker, die kampt met een hernia blessure, maakte voor DSVD haar eerste competitieminuten. Zij scoorde vier keer uit een strafworp en scoorde totaal zeven keer in de tweede helft.

Foto’s: sportfoto-oost.nl