Dressuurploeg voelt zich prima thuis in Geesteren

De Nederlandse dressuurploeg zette zaterdag een goede stap op weg naar de zege in de Longines FEI Nations Cup tijdens het CDI3 in Geesteren. Onder aanvoering van de winnende Edward Gal (foto) legde het in de Grand Prix een stevige basis voor de triomf . De Nederlandse kampioen voerde de ranglijst aan met de elfjarige bruine hengst Glock’s Zonik NOP (v. Blue Horse Zack) en werd op de vierde plaats gevolgd door Emmelie Scboltens (75,913) met haar elfjarige zwarte hengst Desperado (v. Vivaldi), op de zesde door Anne Meulendijks (74,326) met haar veertien jaar oude zwarte ruin MDH Avanti NOP (v. United) en op de zevende door Hans Peter Minderhoud (73,522) op de elfjarige zwarte hengst Glock’s Dream Boy NOP (v. Vivaldi).

Gal scoorde met zijn proef 78,304 procent en bleef daarmee de Zweedse amazones Juliette Ramel met Buriel KH (78,022) en Therese Nilshagen met Dante Weltino Old (77,739) voor. De ruiter uit Oosterbeek kwam opgewekt de ring uit na zijn optreden. “Ik voel nog steeds progressie en Zonik laat nu dingen die thuis beter gaan ook in de wedstrijd zien. De wissels, alles eigenlijk gaat vanzelfsprekender. Hij begint nu ook echt op z’n macht te komen.

Het bevalt de Nederlandse afvaardiging uitstekend bij de primeur van de eerste Nations Cup dressuur op Twentse bodem. Edward Gal: ”Ik vind het hier prima. Het is hartstikke gezellig en ik vind het wel leuk, een beetje reuring. Maar alles ligt er ook heel goed bij. De stallen zijn prima en ook losrijden kun je hier voortreffelijk. Het is gewoon fijn voor elkaar.”

Mariëtte Sanders, hoofd van de dressuurjury, deelde die mening. “De ambiance hier is prachtig en het weer werkt enorm mee. Het was vandaag heel goede sport met een erg sterke top drie. Nederland zette drie geweldige scores neer en heeft daarmee een mooi vooruitzicht op de overwinning.” Maar die moet nog wel eerst gegrepen worden, vindt Edward Gal. “Het gaat ook altijd een beetje om de vorm van de dag en we moeten die morgen nog wel twee keer laten zien. Maar dit hebben we in elk geval, dan ga je toch met wat meer vertrouwen zo’n laatste dag in.”

In de individuele Grand Prix de Dressage heerste een Nederlands kwartet. Adelinde Cornelisse reed met haar vijftienjarige bruine ruin Zephyr naar de zege (73,609), gevolgd door Emmelie Scholtens met de veertienjarige bruine hengst Apache, Diederik van Silfhout met de tienjarige bruine hengst Expression en Hans Peter Minderhoud met de vijftienjarige schimmelhengst Zanardi. Voor de dressuurteams volgen zondag nog de Grand Prix Special en de afsluitende kür op muziek. Alleen Zweden lijkt nog een serieuze concurrent voor Oranje.

Foto Edward Gal: © www.digishots.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer