WVC Volley Heren sleept een zwaar bevochten overwinning uit het vuur tegen Apollo 8 H2

Afgelopen Vrijdag was er wed erom een thuiswedstrijd voor Weghorst Makelaardij WVC Volley, ditmaal tegen Apollo 8 H2. Deze tegenstander is vorig jaar gepromoveerd vanuit de promotieklasse en kent een gelijke start van de competitie als WVC. Na 4 gespeelde wedstrijden staan de teams met 7 punten op dezelfde 11de plek in de competitie. WVC moest het vandaag nog steeds stellen zonder de geblesseerde Peter Oosterhuis, maar ook Rik Buijse was afwezig. De 4 overige spelers van H1 werden aangevuld met vaste invallers Yvar Wilgenburg, Arnold Hilberink en Steven Kunst uit H2. Dit in tegenstelling tot de gasten van Apollo welke met 12 man sterk aan de start kwamen. De wedstrijd begon pas om 21.45 uur vanwege de 5-setter van H2. Leuk detail: WVC kende wel drie coaches, want Peter Oosterhuis en oud-gediende Arjan Heuver en Daniel Brouwer zorgde voor de nodige support en aanwijzingen.

De 1ste set werd gestart met Eddy Oosterhuis op spel en Hans Gelten in de diagonaal. Ruben de Koeijer en Wiljen Veldhuis waren de passer-lopers en Yvar Wilgenburg en Arnold Hilberink de mid-aanvallers. Apollo kent een vrij jong team met enkele oud-spelers van Rivo Rijssen. Daarnaast is het spelletje vooral power-volleybal; hard willen aanvallen en slechts sporadisch afgewisseld met een tactische bal. Hoewel beide teams goed begonnen aan de set (5-5), pakte Apollo toch als eerste het initiatief door goed verzorgd spel. De verdediging van Apollo stond goed en enigszins in het ritme waren de harde klappen ook vaak succesvol. Bij WVC was vooral de pass niet goed en ondanks goed herstellend werk van spelverdeler Eddy Oosterhuis, konden de aanvallers niet in stelling worden gebracht: 21-25 verlies

De 2de set kende geen veranderingen in de positie, maar wel in het spelbeeld. Apollo trok het ritme goed door maar werd er door WVC in een zetel naar toe gedragen. Werkelijk niks ging goed bij WVC. De pass was nog steeds ontregeld wat leidde tot frustratie bij alles en iedereen. Het werd een kansloze missie, waarbij vooral het niet geloven in eigen kunnen pijnlijk zichtbaar was. Er was geen vertrouwen en vanzelfsprekend dus ook geen plezier in het spelletje. Voor deze set werd de “doelstelling” al snel aangepast en gelukkig ook gehaald; we eindigde in ieder geval boven de 10 punten: 12-25 verlies, pijnlijk, snel vergeten.

Tijd om anders te gaan spelen, niet wat betreft posities maar wel de mindset. Coach Peter Oosterhuis gaf de opdracht mee om met 2 passers te spelen i.p.v. 3. En ondanks minder spelers in de pass gaf dit meer rust en overzicht. Het spel werd verzorgder en de aanvallers kwamen beter in het spel. Ook Apollo verslapte duidelijk in hun ritme en dit zorgde direct voor een ruime voorsprong: 8-2. En dan blijkt ook de zwakte van Apollo, want aanvallend mag er dan met power worden geslagen, het is ook behoorlijk voorspelbaar. En als het al niet de blokkering was dan was het wel de verdediging die goed stond. De voorsprong werd alleen nog maar verder uitgebouwd: 25-15 winst

Begin 4de set waren de rollen volledig omgedraaid. Het vertrouwen van WVC was volledig terug en zo ook de vechtlust en plezier. Er werd hard gewerkt en bij iedere time-out gaven de 3 coaches Peter Oosterhuis, Arjan Heuver en Daniel Brouwer aanwijzingen om de tegenstander te verslaan. Ook werd Steven Kunst in het achterveld gebracht voor Yvar Wilgenburg wat serverend en verdedigend beter werkte. Bij Apollo sloeg juist de vertwijfeling toe: hoe kan het dat het nu niet meer werkt? In het begin van de set ging het nog gelijk op (10-9), maar de vertwijfeling van Apollo werd pas zichtbaar toen Ruben de Koeijer zomaar een serviceserie tot 22-9 mocht maken. Setwinst was duidelijk en werd ook direct gepakt: 25-12!

Ook in de 5de set werden dezelfde posities gehouden en ging de strijd lang gelijk op. Sterker nog, Apollo had de 4de set achter zich gelaten en mocht zelfs met een kleine voorsprong (6-8) wisselen van kant. Blijven werken en knokken. Ondanks de spanning bleef het spel van WVC verzorgd. Passing was onder controle, Eddy Oosterhuis kon prima het spel verdelen en ook de aanvallers verslapte niet. Uiteindelijk was het toch Apollo die door de mand viel. Bij 9-10 voor Apollo sloeg de vertwijfeling toe en was het in dit geval Hans Gelten die zomaar tot 14-10 mocht serveren. Hoewel het 1ste en 2de matchpoint nog weggewerkt werd door Apollo, was het 3de wel raak op een aanval van Ruben de Koeijer: 15-12 winst.Een zwaar bevochten overwinning en een hele mooie come-back na een 0-aachterstand.