Vroomshoopse Boys niet voorbij stug ZAC

Alle ingrediënten leken aanwezig voor een mooie voetbalmiddag op de Bosrand. Heerlijk voetbalweer, een goed bespeelbaar veld en prima veldspel en dito prestaties van de hoofdmacht van de Boys tijdens de afgelopen weken. Tegenstander promovendus ZAC uit Zwolle stond bij aanvang van dit duel in de tweede klasse H. twee punten onder de thuisploeg en had nog niet echt overtuigd. De ervaren ZAC-trainer John Beijen had echter een strijdwijze bedacht, die het de Boys lastig moest maken. Vijf verdedigers achterop, een versterkt middenveld en twee spitsen was het concept.

Dat werkte, want optisch was het keurkorps van hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman (foto) en trainer Henk Harmens weliswaar sterker, maar aanvallend konden er geen potten worden gebroken. Toen na 11 minuten de ZAC-aanvaller Robin Bastiaan profiteerde van een opzichtige communicatiefout in de defensie van de Boys, moesten de blauw-gelen ook nog eens achter de feiten aanlopen. ZAC timmerde de achterste linie dicht en schroomde niet om de bal over de zijlijn te knallen als dat nodig was. Niet mooi, wel effectief en de thuisformatie had daar zichtbaar moeite mee.

Bram Hooijer, Jordy Harms, Jos Hutten en ook de broers Juliën en Jesper Derks kwamen met dreigende acties, maar ook niet meer dan dat. Het op de counter loerende ZAC leek zelfs in de 28ste minuut de score te verdubbelen. Boys-keeper René Kok was al gepasseerd, maar zijn verdediger Robin Drenthen redde attent op de doellijn. In de 43ste minuut werd door de niet versagende thuisploeg een bres geslagen in de hechte verdedigingslinie van de gasten. Juliën Derks gaf een afgemeten voorzet en Jos Hutten rondde van dichtbij beheerst af: 1-1.

Dat was een mooie opsteker op slag van rust en na de thee werd een offensief van Vroomshoopse Boys verwacht. Dat kwam er slechts ten dele, want er was weer vooral het nodige balbezit. Evenals de eerste helft leidde dit echter niet tot echte doelrijpe kansen. ZAC speelde weer het vertrouwde defensieve spelletje en hoopte bij omschakelmomenten op de ingevingen van de behendige en snelle aanvaller Saba Gwedelidze. Boys-doelman René Kok moest enkele keren handelend optreden bij zulke gevaarlijke uitvallen.

De thuisploeg voerde in de slotfase het tempo op en Jordy Harms had enkele keren een treffer op z’n voet. Dat wisten de verdedigend goed staande gasten te voorkomen. Ook waren bij fysieke duels enkele op het oog stevende zwanen te zien aan Zwolse zijde, maar de voortreffelijke arbiter Rutger Werkhoven uit Drachten trapte niet in op het misplaatste acteertalent. In de 74e minuut werd aan Boys-zijde Ramon de Jong gebracht voor Juliën Derks. In de 76ste minuut volgde de wissel van Bram Hooijer en Jelle Drees. Boys-aanvaller Ramon de Jong was met een kopbal nog dichtbij de 2-1. Datzelfde gold voor Jelle Drees, die in de 89ste minuut een uitstekend afstandsschot knap gepareerd zag worden door ZAC-keeper Puck Pool.

Zo eindigde deze meer spannende dan fraaie wedstrijd tussen twee “Tradionsvereine”, ZAC is 125 jaar en Vroomshoopse Boys is precies 50 jaar jonger, in een voor de thuisploeg toch wat teleurstellend 1-1 gelijkspel. Zaterdag wordt in Zwolle tegen Be Quick’28 gespeeld, dat samen met de Boys op een gedeelde zevende plaats op de ranglijst staat.