Zaalvoetballers Excelsior’31 doen zichzelf te kort op Urk en zakken verder weg

Na een uitstekende seizoenstart in de eerste divisie, zitten de zaalvoetballers van Excelsior’31 momenteel in een fase waarin het weinig punten worden gepakt. Na verliespartijen in de uitwedstrijden tegen kampioenskandidaten Leekster Eagles en Texel’94, had het vrijdagavond op Urk de kans op de volle buit. Maar het gelijkwaardige ZVV Urk trok de wedstrijd in de slotfase naar zich toe en won met 2-0.

Excelsior’31 was voor het eerst in lange tijd weer op oorlogssterkte. Al zag het Rik Harbers deze week op de training uitvallen met een oude blessure. De Rijssenaar is vermoedelijk weer enige tijd uit de roulatie. Nikzad Mahbobi en Jan Borghuis keerden weer terug bij de selectie, maar misten overduidelijk wedstrijdritme. Mahbobi keerde terug na een rondreis van drie weken door Azië en Borghuis lag vier dagen met griep op bed.

De eerste helft was niet spectaculair. Urk liet zich terugzakken en liet Excelsior’31 het spel maken. Maar de Rijssenaren stelden in aanvallend opzicht teleur. De spitsen werden weinig in het spel betrokken en het creëerde mede hierdoor nauwelijks kansen. Verdedigend stond het goed, waardoor ook de thuisploeg geen echte scoringskans kreeg. De grootste kans voor rust was voor Excelsior’31. Jan Borghuis ging, na een mooie combinatie met Cor Pongers, alleen op de doelman af maar faalde in de afronding.

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld als voor rust. Met Excelsior’31 in de aanval en Urk loerend op de counter. Excelsior’31 leek een paar keer dreigend te worden. Eén keer werd het dat ook, nadat Cor Pongers oog in oog met de doelman stond. Maar de keeper van de thuisploeg stond een doelpunt wederom in de weg. Naarmate de tijd vorderde nam Urk met nog zeven minuten speeltijd meer initiatief. Excelsior’31 had het vervolgens lastig, waarna de Urkers niet scherp waren in de afronding. Ook doelman Gerjan Bakker hield de Urkers door twee fabuleuze reddingen af van een doelpunt.

Het venijn van de wedstrijd zat hem dan ook in de staart. Met nog vier minuten speeltijd werd een steekpas door het midden op een subtiele wijze verlengd door Klaas Jelle Romkes van Urk; deze liet doelman Bakker kansloos (1-0). Excelsior’31 zette vervolgens een vijfde veldspeler in, maar twee kansen voor Jayden Sapulete en Nikzad Mahbobi waren niet aan Excelsior’31 besteed. Toen de thuisploeg twintig seconden voor tijd een strafschop kado kreeg van de hoofscheidsrechter, was de wedstrijd gespeeld. Kees de Boer schoot deze feilloos binnen. Eindstand 2-0.

Door deze nederlaag zakken de Rijssenaren verder naar beneden op de ranglijst. Het bivakkeert nu in de middenmoot. Met drie wedstrijden voor de boeg tegen teams die lager staan op de ranglijst, wordt het weer tijd voor punten. Om te beginnen met het thuisduel tegen de reserves van FC Marlène. Deze staat gepland op vrijdag 7 februari om 21.00 uur in Sporthal de Reggehal.