Uitstekende start DOS’37 in de bekercompetitie

DOS’37 speelde zaterdagmiddag op het late tijdstip van 17.00 uur de eerste officiële wedstrijd van het seizoen voor de beker, thuis tegen VIOD uit Doetinchem, een tweedeklasser uit het zondagvoetbal. Samen in een poule waarin ook FC Suryoye uit Enschede en ASC’62 uit Dalfsen uitkomen, wordt er gestreden om twee plekken die recht geven op de volgende ronde.

De wedstrijd begon rommelig van beide kanten met veel foute passes over en weer. Er waren daardoor weinig mooie aanvallen en goede acties te zien in de eerste helft. Af en toe waren er wat pogingen om een goede aanval op te zetten van de kant van DOS’37, maar deze strandden vaak omdat de passing te slordig was. De nauwkeurigheid ontbrak. Een mooi voorbeeld hiervan zag je in de 22ste minuut, een aanval over de rechterkant van het veld, opgezet door Ronald Te Morsche en Twan Schoonewille (foto intro), leek een veelbelovende aanval te worden, maar door miscommunicatie en slordige passing leidde dit niet tot een kans.

Zo waren er in de eerste helft meer van dit soort halve acties die niets opleverden. Je zag ook te vaak dat de passes door het midden van bijvoorbeeld Hidde Boers en Michel Kamphuis (foto boven) niet aankwamen bij de voorhoedespelers en daardoor ontstond er amper gevaar voor de goal van de tegenstander. VIOD stelde daar eigenlijk niets tegenover. In de 30ste minuut kwamen ze over links een keer gevaarlijk door voor de goal van Patrick Nitert. Het was hun enige gevaarlijke actie. Kortom een zeer teleurstellende eerste helft, die van de kant van DOS’37 tevens in een veel te laag tempo werd gespeeld en waarin de echte scherpte ontbrak.

Na de rust een heel ander DOS’37. Vanaf het begin werd er in een hoger tempo gespeeld en men begon elkaar ook makkelijker te vinden. Twee mooie combinaties tussen Twan Schoonewille en Tom Smoes (afgefloten wegen buitenspel) en tussen Martijn Olde Olthof en Hidde Boers illustreerden dit ook. Het zouden voortekenen worden voor een betere tweede helft van de kant van DOS’37. Wat opviel was dat de middenvelders Hidde Boers en Michel Kamphuis na rust ook beter in de wedstrijd kwamen. Er was meer nauwkeurigheid in hun spel en dat leverde steeds meer gevaarlijke acties op voor de goal van VIOD.

In de 60ste minuut werden er een drietal wissels doorgevoerd, Wout Kikkert (foto boven), Menno Kamphuis en Maarten Slomp kwamen in het veld voor Jordi Brinkman, Lars Kikkert en Glenn Jansen. Deze wissels brachten nog meer dynamiek in het spel van DOS’37. Vlak na deze wissels in de 61ste minuut, leek VIOD echter tegen de verhouding in op voorsprong te komen, na één van hun spaarzame counters in de tweede helft over de linkerkant. Patrick Nitert, de zeer goede doelman van DOS’37 verwerkte de ingebrachte bal echter op een bekwame manier tot hoekschop. In de 63ste minuut viel dan toch de verwachtte en verdiende openingstreffer van DOS’37 en deze kwam op naam van Maarten Slomp.

Na een goede aanval over links zette Ronald Te Morsche Maarten Slomp (foto onder) knap vrij voor de keeper. In eerste instantie miste Maarten nog, maar in de rebound schoot hij onberispelijk de 1-0 binnen. DOS’37 bleef nu druk zetten op de tegenstander en het tempo werd nog een beetje opgeschroefd en je zag dat VIOD daar moeite mee kreeg. De pijp was leeg aan hun kant. DOS’37 ging nog twee keer wisselen en met nog twintig minuten te spelen kwamen Danny Kikkert en Marnick Fokke in het veld ten faveure van Twan Schoonewille en Ronald Te Morsche. Het was wachten op een grotere voorsprong voor DOS’37.

Die kwam er dan ook. In de 74ste minuut werd er een hoekschop genomen aan de rechterkant van het veld door Tom Smoes, die goed ingekopt werd door Danny Kikkert en verwerkt tot weer een hoekschop door de doelman van VIOD. Uit de daaropvolgende hoekschop, wederom goed voorgezet vanaf de rechterkant door Tom Smoes, was het nu wel raak. Martijn Olde Olthof kopte de bal in de 74ste snoeihard binnen 2-0. DOS’37 begon daarna steeds makkelijker te voetballen. De ruimtes op het veld werden ook steeds groter.

Dit resulteerde nog in twee mooie goals in de slotfase met in de hoofdrol het duo Boers/Kamphuis. In de 83ste minuut verzond Hidde Boers een hele knappe pass vanaf de eigen helft, precies over de laatste linie van VIOD, waarop Menno Kamphuis heel goed anticipeerde. Menno was eerder bij de bal dan de verdedigers van VIOD en maakte zeer bekwaam de 3-0. Het mooie slotakkoord kwam vrijwel direct na deze prachtige goal. In de 85ste minuut kopte Menno Kamphuis, gehinderd door twee verdedigers van VIOD, een zeer fraaie voorzet van Hidde Boers van de rechterkant heel knap binnen 4-0. Dit werd tevens de eindstand, want de wedstrijd werd vijf minuten later afgefloten door de goed leidende scheidsrechter de heer Jan de Vries.

Zo is de eerste bekerwedstrijd van DOS’37 een wedstrijd geworden met een goed eindresultaat en wat spel betreft een wedstrijd met twee gezichten. Een slechte eerste helft en een zeer acceptabele tweede helft.

Foto’s: Jeroen Tempert