NEO bindt Den Ham met 5-2 aan de zegekar

Een productieve periode van ruim tien minuten in de eerste helft leverde NEO uiteindelijk een ruime zege op tegen Den Ham. NEO begon het duel tegen de collega tweedeklasser met een aantal afwezigen, maar hun afwezigheid was eigenlijk niet of nauwelijks merkbaar. Op een moeizame openingsfase na was NEO met name in het combinatievoetbal beter dan de tegenstander die veelal op wat meer opportunistische wijze hun snelle spitsen aan het werk wilde zetten.

Het duel begon stroperig, met een zeer gedreven tegenstander die NEO afjaagde in alle hoeken van het veld. Het duurde dan ook even aleer NEO zich daar op ingesteld had. De eerste kans kwam na een stief kwartiertje en na een fraaie actie van de weer fitte Jochem Stam. Op zijn afgemeten voorzet kwam Bas Spenkelink een teenlengte te kort. Het bleek de opmaat voor meerdere kansen voor NEO en na 18 minuten verscheen de 1-0 op het scorebord. Bas Spenkelink trok de bal vanaf de achterlijn terug en Rick ten Tusscher stond weer eens op de juiste plek om af te drukken.

Korte tijd later had ook de 2-0 kunnen vallen. Een vrije trap van ten Tusscher werd aangeraakt door de muur, de keeper kon de bal slechts stompen en Bas Spenkelink leek simpel in te kunnen koppen. Dat deed hij echter recht op goalie Ekkel die de bal makkelijk kon verwerken.

Den Ham beet bij vlagen van zich af en een van de meest handige spelers, Michiel Schurink, schoot de bal halverwege het eerste bedrijf diagonaal langs goalie Douwe Everink: 1-1. NEO herpakte zich goed en ruim vijf minuten later kwam de ploeg van Steggink op 2-1. Een beauty van een goal. Ron Spoler bediende op rechts de opstomende Bjorn Tijhuis wiens voorzet op Rick ten Tusscher op maat was. De kopbal die erop volgde was net zo fraai als onhoudbaar.

NEO deed vervolgens dat wat Den Ham in de beginfase deed, de tegenstander over het hele veld afjagen. Dat leverde in korte tijd twee keer balverlies op bij Den Ham en twee keer over een strafschop voor NEO. Eerst werd Jochem Stam in scoringspositie aangetikt, waarna de bal op de stip ging toen er geen voordeel ontstond en wat later hield Tom Hallink een ingeschoten bal met de armen tegen en kon Ron Spoler het net vanaf de stip voor de tweede keer doen bollen: 4-1. Het wrange voor Hallink was dat hij ook met rood in kon rukken.

Met elf tegen tien was de tweede helft een verplicht nummer. Een enorm overwicht voor NEO en dat resulteerde nog in een aantal grote kansen. Rick ten Tusscher schoot op Ekkel na een glijpartij van een verdediger, Tim Bijker deed hetzelfde na een pass van Bjorn Tijhuis en Bas Spenkelink scoorde wel na een mooie aanval over rechts. Omdat ook Den Ham via Luuk Kuiper nog scoorde na een zeldzaam slippertje van Frank Valley werd de eindstand op 5-2 bepaald en kan NEO zondag tegen Dedemsvaart de volgende ronde van het bekertoernooi veilig stellen.

Yannick de Bruijn had vandaag weer een basisplaats en speelde, net als bij Tubantia, met veel flair. Wout Bartelink en Stef Rompelaar maakten in de slotfase hun debuut en Rompelaar had dat bijna met een goal opgeluisterd.

NEO O23 had gisteren de competitieopening tegen HSC’21 O23. Het leverde een verdiende 3-1 nederlaag op. Bij een 2-1 achterstand kreeg NEO een unieke kans op 2-2, maar een gelijkspel zou veel te veel van het goede geweest zijn.