Rik Hardon van RTC Atletiek Oost ultieme wens: “Ergens in Twente een ruimte waar we indoor kunnen trainen”

Een regionaal centrum voor atletiektrainingen: samenwerken naar de top en als atleet trainen in een sterke groep, dat is wat RTC Atletiek Oost biedt. Maar Rik Hardon, waar komen de atleten allemaal vandaan?

Poeh,… dat is een hele opsomming van vele mooie Twentse steden en dorpen. Wierden-Almelo-Enterbroek-Borne-Hengelo-Haaksbergen-Nijverdal, Oldenzaal & Enschede. Kortom het is echt een regionale groep.

Ook uit de grensregio?

We hebben al jaren nauwe contacten met de euregio: we trainden voor de uitbraak in de winter in Munster en Rhede aangezien daar wel basis-indoorvoorzieningen zijn. Tevens is er een mooie samenwerking in Gildehaus waar we regelmatig mee “uitwisselen”. Tevens draaien we in een normaal seizoen indoor wedstrijden in Dortmund en Düsseldorf en reizen we in de zomer naar Minden of Ibbenbüren. Door de huidige reisbeperkingen is dit uiteraard even stilgevallen.

Door wie worden jullie allemaal ondersteund?

Allereerst hebben we een aantal sponsoren waar we blij mee zijn in de vorm van RunX Enschede en Bouwbedrijf Braamhaar uit Enter. Daarnaast hebben we dit jaar vanuit Topsport Overijssel (dat over zal gaan in Sportnetwerk Overijssel red.) een leuke financiële bijdrage ontvangen. We zijn uitermate blij met de steun die de Gemeente Enschede levert: uitvoerend en verbindend via sportbedrijf Sportaal en qua beleid door de gemeente zelf. Hierdoor zijn wij vooralsnog in staat om de atleten zelf geen bijdrage te hoeven vragen. Wij vinden inclusiviteit extreem waardevol; iedereen heeft het recht zijn/haar sporttalent te ontplooien,…dat zou niet afhankelijk mogen zijn van je thuissituatie of het “te betalen” is.

Ook geldelijk of zijn jullie aangewezen op de KNAU die jullie centrum heeft erkend?

De atletiekbond werkt met een centraal topsportbeleid (samen professioneel op Papendal naar EK’s-WK’s en de Spelen toewerken). Hiervoor moet je keuzes maken en sluit hier de absolute top aan na je juniorentijd. De regionale centra en individuele verenigingen zorgen voor de aanwas naar Team NL. Wij zijn 1 van deze erkende centra en dekken dus Twente.

Jullie werken met een onderbouw (11 t.m. 14 jaar) en een bovenbouw (15 t.m. 18 jaar) met andere woorden allemaal nog schoolgaande jeugd. Hoe is dat met de school/studie geregeld of trainen jullie uitsluitend na schooltijd?

Op dit moment zijn de groepstrainingen allemaal buiten schooltijd of in het weekend. We hebben uiteraard voorbeelden uit het land waar atletiektrainers als combi-functionaris aan een school verbonden zijn maar deze stap hebben wij (nog) niet weten te realiseren.

Wel werken we heel goed samen met de scholen van onze atleten. Uiteraard hebben de LOOT scholen en het Johan Cruyff College speciale statussen voor onze talenten. Voor hen is het normaal om af te stemmen v.w.b. trainingen, wedstrijden en belastbaarheid (skippen van gymles of sponsorlopen in weken wanneer we scherp trainen naar wedstrijden als voorbeeld maar ook vrije dagen bij trainingskampen).

We zien gelukkig ook dat regulier onderwijs ook de vrijheid en flexibiliteit biedt aan onze sporters mits ze met deze verantwoordelijkheid om kunnen gaan. Dit is overigens ook iets wat wij als staf van hen verwachten: school gaat voor en de privileges moet je verdienen en koesteren.

Houden jullie de maatschappelijke ontwikkeling van de atleten ook goed in de gaten, zodat ze later niet in een diep gat vallen?

Tot op zekere hoogte is dat een dikke ja. We realiseren ons dat de atleten in de pubertijd zitten en er dus veel vorming is. Het allerbelangrijkste vinden wij “fun”. Zonder plezier is het onmogelijk om meerjarig gestructureerd te trainen. Bovendien begint het echte trainen pas na je 18de. Wat wij nu dus vooral doen is techniek, basis fun en door ontwikkelen.

Hoe een atleet zich binnen de groep gedraagt letten we op, maar we bewaken ook dat het groepsproces niet verstoord wordt. In een groep van 35 atleten zijn er uiteraard zeer diverse maatschappelijke aspecten en problematiek die we tegenkomen. Zodra iets buiten de bandbreedte loopt schakelen we met ouders en laten we het aan professionals. Wij zijn er om onze jeugdige atleten een top ervaring in de reis naar hun (sport) toekomst te geven. Anderzijds willen we ook niet te diep in hun privé leven duiken; de atleten moeten zich bij ons ook vrij kunnen voelen. Met de ervaring die ze meenemen denken we dat ze bagage mee krijgen om de rest van hun leven van te profiteren.

Sport is meer dan hard trainen en wedstrijden doen. Wat bedoelen jullie daarmee?

Wanneer je soms wel 6x per week samen traint, samen naar wedstrijden rijdt, samen weekenden weg bent voor kampioenschappen en zelfs samen op trainingskamp gaat, dan gaat het veel verder dan trainen en presteren. Voor het eerst in een vliegtuig, voor het eerst zonder je ouders naar het buitenland, de eerste vriendjes/vriendinnetjes… soms wat kleine irritaties. Als staf zien en horen we vaak meer dan dat de groep door heeft ha ha.

Maken jullie ook gebruik van ex-topsporters om kennis over te dragen en kun je een paar namen noemen?

Eigenlijk zitten in onze staf meerdere oud-toppers uit de atletiek. Verder werken we in de regio samen met andere RTC’s. Bij het judo RTC zit Sirach Cooiman voor valtraining (ja: zeer relevant bij veel hordentrainingen per week en regelmatig een valpartij). Daarnaast zit bij de ijsbaan olympisch kampioen Gianni Romme die een prachtig verhaal heeft over zijn eigen carrière en tevens vraag ik zeer vaak advies bij wielrenner Joost Posthuma. Allen hebben de mooie gave om zonder eigen belang de lessen van hun eigen carrière over te willen dragen op de jeugd.

Waaruit bestaat de technische staf en hebben jullie ook een bestuur?

Nou, eigenlijk bestaat onze hele staf dus uit (oud) atleten! Marcel Dost is 5 dagen in de week met deze atleten aan de slag, hij heeft de olympische 10-kamp in Atlanta van 1996 gedraaid en kent de route naar de top als geen ander. Joost van Bennekom is onze specialistische spring trainer en is oud nationaal kampioen 10-kamp en ver. Vincent Kerssies is meervoudig nationaal kampioen 400 horden.

Maar we zijn minstens zo blij met “jonge” trainers Tobias Bakx en Andor Engelberts die zelf ook nog altijd actief atleet zijn: zij zijn aanstormende talenten als coach en hebben een goede binding met de groep. Onze nestor is oud-bondscoach Harry Dost die het polshoog voor zijn rekening neemt. Zelf verzorg ik, naast de coördinatie van de staf, de mentale begeleiding en wedstrijd coaching. Uiteraard heeft de Stichting Atletiek Oost een (3-koppig) bestuur, ook hier is een mooie regionale spreiding.

De trainers die jullie in dienst hebben beheersen die allemaal een bepaalde discipline en hoeveel disciplines zijn er?

Eigenlijk verklap ik dit al in de vorige vraag. Met meerkampers Dost en Van Bennekom hebben we natuurlijk heel veel brede kennis in huis, we hebben de trainingen zo ingedeeld dat een ieder zijn specialisme van vroeger nu voor z’n rekening neemt in de trainingen. We delen het niet op in de 10 onderdelen van de tienkamp maar meer in “springen”, horden/sprint en werpen. Bij een snellere sprint (verzorgd door Andor) ga je ook verder kunnen springen (snellere aanloop). De krachttrainingen van Marcel en core stability training die ze als groep draaien zijn voor ieder onderdeel van belang. Tevens haken onze atleten regelmatig aan bij de Tion werpgroep van Frank Blom

Hoe zit de selectie van atleten in elkaar en waar moet een atleet in principe aan voldoen?

We hoeven niet te scouten en vragen ook geen atleten, blijkbaar vallen we op 😉. We willen er bewust geen harde criteria aan hangen (de atleten zijn nog zo jong wanneer ze aanhaken dat het label “talent obv score” nog niet geplaatst moet worden). De insteek is dat een ieder die mee wil doen ambitie & drive heeft en aan nationale kampioenschappen (bij de jongere junioren de “Nationale Spelen” genaamd) welkom is. We gaan dan samen de reis aan naar die kampioenschappen.

Blijft een geselecteerde atleet ook gewoon lid van zijn of haar vereniging?

Ja. Niemand hoeft van trainer of vereniging te wisselen om mee te kunnen draaien in het RTC.

Wat is de ambitie van RTC Atletiek Oost?

Allereerst is dat het vasthouden aan het doel “een gave vrolijke route voor jonge fanatieke atleten verzorgen”. We hebben in 2019 op de baan in Enschede als RTC in nauwe samenwerking met AC Tion een interland georganiseerd voor de onder 16 leeftijdsgroep. Naast Team NL en het Duitse team hebben we destijds Team Oost deel laten nemen. We hebben al gesprekken gevoerd met o.a. de super groep van Daventria Deventer om op regelmatige basis als Districtsselectie Oost te trainen. Dit plan is door Corona even on-hold gezet.

Hoeveel atleten trainen op dit moment bij jullie?

In de afgelopen paar jaar zijn we van zo’n 15-20 atleten waar we mee zijn gestart doorgegroeid naar 35 jongens en meiden.

Hebben de atleten ook verplichtingen zoals het bijwonen van trainingen etc.?

We hebben regelmatig coaching gesprekken waarin we de doelen vastleggen en de bijbehorende trainingsschema’s afstemmen; we gaan er vanuit dat als we iets afspreken dit ook echt conform de wens van de atleet is…. Als iets je eigen wens is moet het dus nooit een verplichting zijn. Dus nee, ze hebben geen verplichtingen: we hebben het idee dat iedereen er alle trainingen met heel veel zin en energie staat om er samen voor te gaan. Recent is 1 van onze supertalenten helaas gestopt,… natuurlijk vinden we dat jammer maar ik heb ook veel respect voor iemand die durft te zeggen; ik wil iets anders in mijn leven en heb geen trek meer om er zoveel in te stoppen. Uiteindelijk moet het uit de atleten zelf komen en moeten we er samen plezier aan beleven.

De eerste vruchten zijn al afgeworpen met het opnemen van Marleen Baas en Jermaine Kleine in Team NL. Zijn er nog meer van die briljanten?

Ja,….dat denken we wel. Het is extreem lastig om dit te voorspellen maar anderzijds zie je wel trendlijnen. Marleen is al een aantal jaren in haar leeftijdsgroep de onbetwiste nummer 1 meerkampster van Nederland inclusief nr.1 rankings allertijden op meerkamp en speer. Maar Ruby Jansen wint ook heel vaak goud in Nederland en is o.a. bij het verspringen (5.57 als 13-jarige) erg sterk.

Kris Oosterveld loopt al jaren in de top bij de sprint en het verspringen (14-jaar en 5.42). Jory Davids liep vorig jaar met 13.26 de 2de tijd allertijden op de 100 horden en jaagt op de tijden van trainingsmaatje en Team NL ganger Jermaine. Joan Hardon is al 3 jaar op de horden 1 van de besten van het land en Nikki Mulder is dit jaar echt door aan het breken bij het hoogspringen.

Vorig jaar won Nienke Braamhaar de u16 indoor hoogspring titel en uit de jongste groep (onder 14) komen er ook weer een aantal aan. De route voor de onder 14 is nog zo lang dat we daar nog geen echte voorspelling willen geven,…die krijg je over 2 jaar, oké?

Hoe zijn jullie de laatste abnormale twee jaar doorgekomen?

Behelpen, creatief zijn en gewoon doorzetten. In de eerste lockdown hebben we online trainingssessies verzorgd zodat vanuit de diverse huiskamers iedereen elkaar toch even virtueel kon zien. Tevens hebben we via realtime schema’s getracht “in contact te blijven” waarbij in de grote appgroep (100 man aan atleten ouders en trainers) constant mooie plaatjes gedeeld werden van de runs die de atleten ergens in Twente deden.

De afgelopen maanden was het vooral heel koud en nat maar hebben we toch goed door kunnen trainen. We hebben 1x per maand een onderlinge kracht/spring/snelheidstest ingevoerd. Zo konden de atleten zich meten met zichzelf en binnen de groep en was er toch iets van afleiding van een standaard training. We hopen echter wel dat er deze zomer of nazomer nog ruimte komt voor “gewone wedstrijden”.

Tijdens de FBK Games kunnen we hopelijk fysiek genieten van topatleten, o.a. van hoogspringer Duplantis. Gaan jullie hem via Hans en Ellen nog even vragen om een uurtje les te geven bij jullie?

Ha: leuke vraag! Uiteraard is het echt prachtig dat misschien wel de grootste internationale publiekstrekker van dit moment naar Hengelo komt. Deze atleten leven echter in een mega bubbel en reizen van Grand Prix naar Grand Prix dus in het schema past vaak niet zoiets. De FBK-Games hebben normaal wel altijd heel leuke side-events maar ik verwacht dat dat dit jaar door Corona nog even anders dan anders zal zijn. Overigens: Ellen van Langen is als meest recente Nederlandse olympisch kampioene in de atletiek en oud Oldenzaalse iemand die ik misschien nog wel liever een keer voor de groep heb 😉.

Nog een ultieme wens?

Ja; ergens in Twente een ruimte waar we indoor kunnen trainen”. Atletiek is geen sport waar veel geld in omgaat. Een zware investering of huursom is voor een kleine specifieke groep als deze niet haalbaar. Echter zien we dat bij alle andere regionale centra in den lande indoor faciliteiten zijn (gemeente en provincie gedreven).

Wij zouden naar dure faciliteit Omnisport Apeldoorn moeten uitwijken of blijven rijden naar samenwerkingspartners Munster en Rhede. Dit is simpelweg niet optimaal. We kunnen nog meer uit deze groep halen als we ergens een stuk tartan van 20×80 kunnen uitrollen onder een tribune of in een bedrijfshal. Sprint, horden en veel basis facetten kun je dan net iets lekkerder trainen dan in vrieskou, wind en natte sneeuw….anderzijds: ook dat kweekt mentaliteit!

Foto’s: facebook RTC Atletiek Oost/Rik Hardon/AC TION

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer