Sifan Hassan zorgt voor een spectaculair wereld record op de 10.000 meter in Hengelo

Sifan Hassan heeft zondagmiddag tijdens de jubileumeditie van de FBK Games, het was de veertigste editie, op spectaculaire het wereldrecord op de 10.000 meter verbeterd. In Hengelo liep mze een tijd van 29.06,82 seconden. Het oude record stond sinds de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op naam van de Ethiopische Almaz Ayana met een tijd van 29.17,45 seconden.

Hassan maakte slechts zes rondjes gebruik van de beide hazen en vond het toen welletjes en liep vanaf dat moment haar eigen tempo en zette alle andere loopsters op minimaal één ronde achterstand. Sifan Hassan is al wereldrecordhoudster op de mijl en de 5 km op de weg. Ze is nu ook Europees recordhoudster op de 10 km, de 1500 meter, de 3000 meter, 5000 meter en de halve marathon.

In het laatste loopnummer van deze in corona tijd gehouden wedstrijd met slechts 1500 toeschouwers toonde Femke Bol haar klasse door de 400 meter horden met een tijd van 54,33 seconden goed voor een nieuw stadionrecord.

Femke Bol met een nieuw Meetingrecord 54.33 op de 400 mtr Horden

Op de 100 meter bij de dames raakte Dafne Schippers haar meetingrecord kwijt aan de Britse Dina Asher-Smith. Schippers kwam niet verder dan een vierde plaats. Asher-Smith liet een tijd noteren van 10,92 seconden, Schippers klokte een tijd van 11,15 seconden.

Dafne Schippers in een nieuw tenue aan de start op de 100 mtr tijdens de FBK Games 2021

De 400 meter bij de vrouwen leverde een overwinning op voor de Belgische Cynthia Bolingo, 51,16 seconden, en de beste Nederlandse was Lieke Klaver. Zij liep een tijd van 51,46 seconden. De Britse Jemma Reekie in een tijd van 2.00,77 seconden. Britt Ummels, 2.03,50 seconden werd op deze afstand elfde. De 100 meter horden bij de dames ging naar de Peruaanse Jasmine Camacho-Quinn met een tijd van 12,44 seconden. Zoë Sedney greep met haar tijd van 13,02 seconden net naast het podium.

Bij de heren kwam Churandy Martina op de 200 meter niet in de buurt voor plaatsing van de Olympische Spelen. Hij werd op deze afstand slechts zesde in een tijd van 21,15 seconden. De limiet staat op 20,24 seconden. De winst op deze afstand was voor Isaac Makwala in een tijd van 20,37 seconden. Op de 400 meter waren er podiumplaatsen voor Jochem Dobber, 45,51 en voor Liemarvin Bonevacia. Zij moesten alleen Fred Kerley voor zich dulden. De man uit de VS liet een tijd noteren van 44,74 seconden.

De 800 meter bij de heren werd gewonnen door de Pool Mateusz Borkowski in een tijd van 1.47,02 seconden. Beste Nederlander was Tony van Diepen met een tijd van. 1.47,86 seconden en legde met deze tijd beslag op de zevende plaats. De 1500 meter ging naar de Brit Jake Wightman, 3.34,67 seconden, en Bram Andriesen kwam in dit geweld niet verder dan een elfde plaats met een tijd 3.38,34 seconden. De 110 meter horden werd een prooi voor de Jamaicaan Omar McLeod in een tijd van 13,08 seconden. Koen Smet legde met zijn tijd van 13,50 seconden beslag op de vierde plaats.

De 400 meter horden ging naar Aberrahman Samba uit Qatar met een tijd van 48,56 seconden. Hier was Nick Smidt met een tijd van 49,43 seconden. Hij werd met deze tijd derde.

Bij de technische nummers sprong de Zweed bij het polsstokhoogspringen over 6.10 meter. Hij leek op weg naar een nieuw wereldrecord, maar kwam uiteindelijk toch iets te kort. Wel was het een meetingrecord, want in Hengelo was nog nooit iemand over de 6 meter gesprongen