Madée Schuttenbeld: ‘Ik sta elke dag in de stal bij mijn paarden’

Wie is Madée Schuttenbeld?

Ik ben 16 jaar oud en woon in Almelo. Mijn sport is paardrijden en ik zit in mijn examenjaar van de HAVO op het Noordik.

Hoelang doe je al aan paard en ponyrijden?

Ik ben begonnen toen ik zeven jaar oud was op een manege met paardrijden. Toen ik negen was kreeg ik mijn eerste pony en op mijn dertiende heb ik de overstap gemaakt naar de paarden omdat de pony’s en paarden voor mij moeilijk te combineren was.

Hoevaak in de week sta je in de stal bij je pony’s en paarden? En hoe vaak train je?

Ik sta elke dag in de stal bij mijn paarden, als ik niet hoef te rijden moet er wel iets anders gebeuren. Ik train minstens zes dagen in de week en probeer de zondag vrij te houden voor andere dingen, dat lukt meestal maar niet altijd. Verder ben ik toch wel zon 20/25 uur in de week bezig met het trainen van  mijn paarden.

Kun je het goed combineren met school? Of is het wel eens lastig?

Ik kan op dit moment mijn sport heel goed combineren met school. Ik zit op een speciale LOOT school dus krijg ik ook de nodige vrijstellingen door middel van mijn sport. Vrij krijgen is dus nooit zo’n probleem, of dat nou voor concoursen zijn of voor trainingen onder school, dat lukt (bijna) altijd wel.

Wat zijn je kwaliteiten met betrekking tot het paardrijden?

Dit is wel een iets lastigere vraag. Wat mijn kwaliteiten met betrekking tot het paardrijden zijn is denk ik vooral dat ik graag dingen wil leren om beter te worden en er ook alles aan doe qua trainingen om mijn doelen te bereiken.

Kun je in het kort uitleggen hoe een wedstrijd ervoor jou uitziet?

Een wedstrijd voor mij begint meestal op zondag, alle paarden lopen normaal gesproken drie proeven, de belangrijkste op zondag. Als eenmaal alles op de plek staat, loopt het wel los, ik moet me vooral goed voorbereiden op de wedstrijden en zorgen dat mijn paarden er goed uit zien.Was het voor jou een sport voor ontspanning? Wanneer begon het wedstrijdgebeuren?

Ja, het was zeker een sport voor ontspanning. Op dit moment is het wel een drukkere periode, veel reizen van het ene naar het andere concours, maar als je iets heel erg leuk vindt, kun je het in feite altijd zien als ontspanning.

Hoe leeft het paardrijden in jouw omgeving?

Ik vind dat het paardrijden aardig leeft in mijn omgeving, er zijn veel goede stallen in de buurt om te trainen en mooie wedstrijden om te kunnen rijden, verder komen ook veel mensen uit het buitenland naar Twente voor het paardrijden.

Maakt het een groot verschil op wat voor paard je rijd? Zijn er verschillende ‘niveaus’?

Vroeger vond ik dat het ene paard een groot verschil maakte met het andere paard, dat is nu eigenlijk wel iets minder. Op hoe meer verschillende paarden je zit, hoe kleiner dat verschil wordt. Ja, er zijn zeker verschillende niveaus, elk paard loopt in feite zijn niveau waar die op dat moment geschikt voor is.

Heb jij een favoriet paard?

Niet per se een favoriet paard, wel paarden waar je een beter gevoel bij hebt om die in de hogere rubrieken te starten. Elk paard loopt zijn eigen proef, als je in het juiste niveau zit met je paard denk ik dat je op dat niveau je favoriet hebt gekozen.

Wat is jouw doelstelling voor de komende maanden?

Het indoor seizoen is net weer begonnen en mijn doel van de binnenwedstrijden is eigenlijk om de paarden weer zo goed mogelijk voor te bereiden op het buiten seizoen. De zomermaanden zijn de belangrijkste maanden voor de paardensport.

Hoe ga je je hier op voorbereiden?

De paarden vooral niet te veel inzetten op de hogere niveaus dus in feite loopt elk paard een gaatje lager in de winter zodat ze straks vol goede energie opnieuw kunnen beginnen aan de zomerperiode.

Is er een bepaalde wedstrijd of een bepaald moment die voor jou speciale herinneringen oproept?

Ja, ik heb twee jaar geleden EK gereden bij de children, dit was een hele leuke ervaring, ik hoop dit aankomend jaar nog een keer mee te maken maar dan bij de junioren.

Wat voor een tip zou jij een beginnend paardrijdster geven om te bereiken wat jij hebt bereikt en nog gaat bereiken?

Je moet een duidelijk plan hebben, duidelijk voor jezelf maken wat je met welk paard wil rijden, waar en wanneer je dit wilt doen. Als ik nooit een duidelijke planning voor mijzelf had gemaakt was ik niet zover gekomen.

Wat vind je van deze rubriek van sportintwente.nl?

Ik vind dit een leuke rubriek en vind het leuk dat er speciaal tijd voor vrij wordt gemaakt om elke week een ‘sporter van de week’  te kiezen.

Foto’s: Wielheesen Media, Jet Bonvanie en sportfoto-oost

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer