“ERC69 is een bloeiende vereniging met een sterk groeiende jeugd”

Discipline, respect maar vooral kameraadschap is het credo van de Enschedese rugbyclub ERC69 dast dit jaar haar halve eeuwfeest viert. Wanneer is het ontstaan en leven er nog mensen van het eerste uur?

Rugbyclub Drienerlo-Tex werd in 1969 opgericht door onder meer Martin Splint en studenten van de E.H.T.S.V. ( Enschedese Hoogere Textiel School Vereeniging) en de Universiteit Twente. Snel werd de sport razend populair onder deze groep.

Echter ook de aantrekkingskracht richting de ‘burgerbevolking’ was niet te versmaden. Omdat er niet alleen studenten tot de sport werden toegelaten, moest er een ander heenkomen buiten het Universiteitsterrein worden gezocht. Die werd gevonden, op een steenworp afstand van de UT, op het Sportpark Wethouder Horstman. Daar werd gefuseerd met voetbal en handbal onder de naam D.T.O. wat staat voor ‘Door Techniek Overwinnen’. Door de sanering verdween voetbal uit de trilogie, en handbal wist haar toekomst veilig te stellen door te fuseren met een collega club. Rugby ging alleen verder onder de naam E.R.C. ’69. De clubkleuren bleven gelijk alsmede de uitstraling naar de buitenwereld.

Op dat moment was het ledenbestand tussen de 100 en 150 leden. Een jeugdteam met spelers in het nationaal jeugdteam (8 stuks) een damesteam en meerdere herenteams. Menigmaal werd er een team kampioen en de belangstelling uit het ‘Westen’ was gerechtvaardigd.


De naam ERC bestaat eigenlijk pas twintig jaar

Hier een leuk feitje: We hebben lang gedacht dat onze club 3 verschillende namen heeft gehad (Drienerlo-Tex / DTO / ERC’69), dat blijkt toch niet helemaal waar te zijn. Het waren er nl. 5!!

Tex RC

Tex-Drienerlo RC

Drienerlo-Tex RC

DTO vanaf 1984

ERC’69 vanaf 1995.

Waar speelden jullie?

De eerste teams speelden het UT terrein en sinds 20 jaar zijn we gevestigd op de huidige locatie.

Maar aller begin is moeilijk. Ook bij jullie?

Oprichting van de TEX RUGBY CLUB . 28 augustus 1969 door John Southern, Frits Asselbergs en Fred van der Schaaf. Het initiatief was van John Southern, een Zuid Afrikaan, die Rugby met de paplepel kreeg ingegoten en dit prachtige spel graag wilde blijven spelen tijdens zijn studie aan de Hogere Textielschool Enschede.

In 1969 opende ook de TU Twente, de eerste campus universiteit in Nederland, haar deuren; daarbij hoorde op Drienerlo een indrukwekkend aanbod aan sportieve accommodaties, waaronder een compleet en nog nooit gebruikt rugbyveld met trainingsmiddelen én een heuse trainer, Martin Splint. Het begin was er.

Zoals het jaarverslag uit 1969 al vermeld, was de Tex Rugby Club de enige club in het oosten des lands en pas de 24ste club in Nederland, met als gevolg dat er nogal wat gereisd moest worden naar het westen en noorden van het land. Het aantal thuiswedstrijden was bescheiden, prima voor de conditie van ons veld, maar slecht voor het uithoudingsvermogen van de spelers, die na ieder weekend, na loodzware wedstrijden en de steevast daaropvolgende loodzware aftergame sessies en de daaropvolgende lange en donkere tochten terug naar het oosten, (als zombies) de maandagmorgen colleges dienden te volgen. Het was maar goed dat alcohol controles in die eerste jaren nog uitgevonden moesten worden….

Maar wat was het een fantastische tijd en wat trainden we iedere woensdagavond fanatiek, gooiden wij ons enthousiasme in de wedstrijden, altijd op zondagen, waarbij wij onder de moeilijkste omstandigheden overeind gehouden werden door de trouwste supporters, onze vriendinnen.

Met hoeveel teams begonnen jullie?

Er werd begonnen met 1 team (zie boven

Waar haalden jullie het kader weg, want zo bekend was rugby toch niet?

ERC 69 heeft altijd veel gebruik gemaakt van buitenlandse krachten. De club is gestart op initiatief van een Zuid Afrikaan. Daarna waren veel Engelse trainers die in Duitsland voor het Engelse leger werkten of zoals nu een Letse rugby International die aan de Universiteit Twente studeert.

Het herenteam bestaat voor een belangrijk deel uit buitenlandse studenten: Ierland, Engeland, Frankrijk, Spanje , Italië, Letland om maar een paar landen te noemen.

Kun je in een paar woorden aangeven wat het kenmerkend verschil is tussen rugby en de andere veldsporten?

Rugby heeft een geheel eigen cultuur met een sterk Angelsaksische tradities. Dat zie je terug in de spelbeleving, de evenementen (buitenlandse tournees). Rugby combineert techniek, fysieke kracht, uithoudingsvermogen, snelheid en honderd procent inzet tot een fantastisch teamspel

Daarnaast is het een sport voor iedereen. Bij rugby komt het niet alleen op kracht, je hebt naast sterke kerels ook snelle mannen nodig. Het komt aan op wendbaarheid om tackles te ontwijken, techniek om de bal te trappen en tactiek. Groot of klein, dik of dun, iedereen draagt op zijn manier bij aan het team. In een rugbyteam hebben we 15 verschillende posities en bij iedereen past een positie!

Het rugby onderscheidt zich van andere sporten ook bij de jeugd.

De jongste kinderen zijn 5 jaar wanneer ze met rugby beginnen. Er worden dan nog geen wedstrijden gespeeld. Spel en plezier zijn de belangrijkste aspecten bij jonge kinderen.

Kinderen trainen en spelen in verschillende leeftijdscategorieën:

Guppen < 6-jaar

Turven < 8-jaar

Benjamins < 10-jaar

Mini’s < 12-jaar

Wanneer de kinderen wat ouder worden, gaan ze steeds meer het echte rugbyspel spelen. Veiligheid staat dan voorop! Het is ook om die reden dat de jeugdcompetitie pas na de mini’s begint. Kinderen moeten vooral plezier in het spel beleven en niet het gevoel hebben wekelijks te moeten presteren in een competitie.

Hoe gaat het nu met het ledenaantal. Ook voldoende jeugd?

ERC69 is een bloeiende vereniging met een sterk groeiende jeugd. Het rugby groeit in heel Nederland en Enschede is daarop zeker geen uitzondering. Na een moeilijke periode is sinds de oprichting van de jeugdafdeling het ledenaantal snel gegroeid. ERC heeft 80 jeugdleden en 130 leden in totaal.

Dames rugby

ERC69 heeft momenteel geen damesteam zoals in het verleden. Het Nederlandse dames rugby doet het goed zowel bij de 15-tallen als bij de Sevens variant. ( de Sevens variant is overigens ook Olympisch en in Tokio in 20202 te bewonderen.

Het is leuk om te vermelden dat Enschede een dames rugby -International heeft voortgebracht; Sylke Haverkorn, later uitgeroepen tot Nederlands Rugbyster van het jaar. Momenteel is de club bezig om dames te werven om een eigen team op te zetten.

Jullie hebben ook een tijdje een mix gehad met het Hengelose Dragons?

Wij hebben het afgelopen 2 jaar een combinatieteam gehad met de Dragons omdat de Dragons te weinig spelers hadden voor een compleet team en wij voor een volledig 2 e team. Het komende seizoen gaan beide clubs weer hun eigen weg. ERC69 is van plan om zelf met een eigen 2e team aan de competitie deel te nemen.

Zijn de contouren van het feestprogramma al bekend?

Het feestprogramma ziet er als volgt uit

26/27 April: Koningsdagtoernooi met deelname van de Engelse club Worksop;

Jeugdtrip naar Heidelberg;

09 – 13 Mei: Lustrumtour Newcastle;

01 juni: Twente cup;

30 augustus: Receptie en Lustrumfeest;

31 augustus: Veteranentoernooi;

September- begin november WK Rugby Japan kijken in het clubhuis;

Oktober: Jeugddagen en Scholentoernooi;

December: Eindfeest.

Jullie vieren nu een jubileum en halen de pers. Wat doen jullie zelf aan de PR, bijvoorbeeld voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen?

Wij hebben PR commissie die de PR voor de vereniging verzorgt. Dat doen wij via:

  • Een website
  • Nieuwsbrief
  • Facebook
  • Instagram.

In de PR commissie hebben verschillende Sociale media experts zitting de verantwoordelijkheid zijn voor de bovengenoemde social media en het maken filmpjes en posters en flyers en een persoon die verantwoordelijk is voor de contacten de “old school” media. En nu dan “club van de maand” bij www.sportintwente.nl een mooi podium voor sporters en sportverenigingen net onder de top.

Foto’s: Met dank aan ERC69/facebook.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer