Chepkwony wint Enschede Marathon in parcoursrecord; Jorritsma winnaar bij de mannen

De Keniaanse Caroline Chepkwony heeft de 51 editie van de Enschede Marathon gewonnen. Zij liep een tijd van 2.26,59 wat een nieuw parcoursrecord bij de vrouwen betekende. De Fries Geart Jorritsma, die zijn eerste marathon liep, won bij de mannen. De Keniaanse liep lang in een kopgroep met enkele mannen en concurrente en landgenote Rodah Jepkorir Tanui, maar wist enkele kilometers voor het einde weg te lopen en pakte solo de zege. Het oude parcoursrecord stond sinds 2016 met 2.27,29 op naam van Sarah Jebet uit Kenia. Jepkorir Tanui werd tweede in 2.27,38 en het brons ging naar Jane Moraa Onyangi in 2.37,17.

Jorritsma liep lang alleen en kwam na 2.26,35 uur over de streep, die dit jaar weer op het Van Heekplein lag. De Belg Stef Simons werd achter hem tweede in 2.26,44 en zijn landgenoot Benny Fischer eindigde als derde in 2.27,15. Fabian ten Kate, die lange tijd bij de kopgroep van de dames liep, legde beslag op de vierde plaats.

De winst op de halve marathon ging bij de mannen naar de Zweed Johan Fagerberg in 1.08,06 uur. Niels te Pas uit Enschede werd tweede in 1.09,27 en Yahala Awal Aman uit Doesburg eindigde in 1.09,53 op plek drie. Bij de vrouwen won Lisanne Gevelaar-Meuleman in haar eigen stad in 1.17,48. Nicole Weijling-Dissel uit Egmond aan Zee werd tweede (1.21,05) en Marlene de Boer uit Amsterdam legde beslag op de derde plaats. (1.22,11).

Foto’s: Jaap Gönning.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer