Eurosped pakt in de vijfde set alsnog de winst op Apollo 8

eigen foto: Apollo 8

Bij de Twentse derby tussen Eurosped en Apollo 8 stonden vele oude bekenden tegenover elkaar. Eline Gommans, Carlijn Koebrugge en Daphne Knijff kenden de hal in Vroomshoop nog van hun actieve periode bij Eurosped, Lieke Hilgenberg en Eline Geerdink kenden de gezichten (en de sterke en zwakke plekken van veel speelsters) aan de andere kant van het net nog uit de periode dat zij het Apollo tricot om de schouders droegen.

Een mooi affiche dus en een mooie krachtmeting bij de herstart van het seizoen, die meteen duidelijk maakte hoe de teams de competitie loze tijd i.v.m. de corona time out waren doorgekomen. De aangepaste trainingen met twee of later vier personen tot 17 december en de ‘normale’ trainingen en een paar oefenwedstrijden na die datum was de voorbereiding van beide teams op deze vroege topper in het nieuwe jaar. Nog even ter herinnering, voor de coronastop had Apollo met 1-3 bij Sliedrecht gewonnen, Eurosped had nog geen competitiespeeltijd gehad.

In de openingsset sloeg Apollo 8 zich naar een 3-7 voorsprong, en bleef het verschil van een punt of vier vasthouden. Bij 8-13 haalde Diane Rademaker haar ploeg naar de zijlijn voor de nodige instructies. Het hielp even (13-15), daarna bleef Apollo 8 via Rianne Vos en Tess de Vries scoren. Tussenstanden 15-20 en 16-22, waarop de tweede time out van Eurosped volgde. Jolien Knollema en Evie van Kerkvoorde brachten de thuisploeg tot bij 19-23, Tess de Vries zette de gasten op setpoint waarna via de side out de 20-25 werd bereikt. Apollo 8 had de betere eigen score en maakte minder fouten in de ze set, vooral aanvallend maakten ze het verschil.

 

Over set twee kunnen we kort zijn. Eurosped bleef tot 7-8 bij, ging bij 7-10 de time out in en middels scores aan de lopende band voor de tegenpartij werd het 9-12, waarop Fleur Meinders voor Apollo aan serve kwam. Ze gaf pas weer af bij 10-18, in welke serie ze zelf middels een paar aces ook voor punten zorgde. Na 12-21 sloeg Apollo 8 zich naar setpoint. Met 13-25 brachten ze de stand op 0-2. Ook in deze set had Apollo 8 de veel en veel betere eigen score, een voordeel van een stuk of tien punten. Tess de Vries en Rianne Vos van Apollo 8 waren met 10 en 9 punten tot en met deze set de meest scorende speelsters.

Eurosped herpakte zich in de derde set, nam een 6-4 voorsprong en knokte zich nadat dit verschil verloren was gegaan (7-7) opnieuw naar een klein verschil bij 10-9. Apollo 8 pakte drie punten op rij en hield tot 11-14 de ruime voordelige marge aan hun kant.

Op 11-14 blesseerde Alaska Zwaanswijk (foto) zich en zij werd (met knieletsel?) van het veld gedragen. Het leek wel of dit voorval het keer- en kantelpunt in de wedstrijd was. Eurosped werd ineens veel feller, Apollo 8 veel matter. Het liep niet meer bij de gasten, wellicht dachten ze ook dat de winst al zo goed als zeker binnen was.

Eurosped ging aan het inhalen en Jolien Knollema en Evie van Kerkvoorde sloegen hun ploeg eerst naar 15-17, op 18-19 vluchtte Thijs Oosting de time out in, zonder succes. Jolien Knollema maakte gelijk. Apollo 8 had bij 21-23, een dankjewel score van Rianne Vos de 0-3 winst voor het grijpen, maar greep volledig mis. Via een foutserve van Apollo 8, een ace van Eurosped en een technische fout van Apollo kwam Eurosped op setpoint bij 24-23. Time out Apollo. En daarna sloegen ze uit voor de 25-23 Eurosped winst en de 1-2 stand in sets. In deze set was Eurosped scorend beter op dreef, Jolien Knollema bracht haar subtotaal op 9 punten, Lisanne Baak volgde haar op één puntje. Rianne Vos en Tess de Vries waren met 13 en 11 punten nog steeds de dames met de meeste punten achter hun naam.

Okay, dan gaat het dus om winnen in vier sets of een tiebreak afdwingen. Eurosped zat in de flow, Apollo 8 kwam in een soort van lock-down. Dat werd duidelijk nadat beide partijen elkaar tot aan 11-11 weinig toegaven. Eurosped had wel 7-4 voordeel gehad, maar onder andere de ingevallen Juliët Huisman scoorde voor Apollo 8 en paar belangrijke punten. Na 11-11 ging het mis voor de bezoekers, alsof ze het volleyballen even een tijdje een beetje verleerd waren.

Eurosped speelde fanatiek, wilde niet van wijken weten en was op weg naar de winst toen ze met 13-11 aan de leiding gingen. Apollo leek een beetje de weg kwijt, helemaal toen Evie van Kerkvoorde met een aantal zeer strakke serves, waarin o.a. twee aces, de stand naar 19-12 serveerde. Het puntenfeestje werd steeds luider gevierd, aan de andere kant van het net zagen we nog net geen knikkende knieën. Apollo kwam terug naar 20-15, Eurosped liep uit naar 23-16 en kon de setwinst uitbundig vieren toen Apollo op 24-18 fout serveerde.

Jolien Knollema was erg trefzeker in deze set, ze kwam op een subtotaal van 15 scores. Evie van Kerkvoorde sloot de vierde set af met een subtotaal van 12, Tess de Vries stond op 14, Rianne Vos op 13. Ten teken dat bij hen de punten niet meer zo makkelijk uit hun handen kwamen.

Apollo 8 was in de vijfde set weer bij de les, na de 2-0 achterstand liepen ze uit naar 2-7. Tess de Vries scoorde weer en Eurosped gaf te veel punten weg. Met 3-8 werd er van kant gewisseld en na de wissel waren de eerste twee punten ook voor Apollo. Bij 3-10 leek er geen vuiltje aan de lucht, daar dacht Eurosped echter anders over. Evie van Kerkvoorde nam scorend de verantwoording bij een aantal aanvallen en de 3-10 werd 6-11, werd 9-12 en vervolgens 10-14.

Eurosped geloofde er nog steeds in, Apollo had de winst weer voor het grijpen en dacht wellicht de buit al binnen te hebben, maar vergat die ook echt binnen te halen. Alle matchpoints werden vakkundig door Eurosped van de borden geslagen, op 13-14 was er enige verwarring, Apollo zag de opslag uit (13-15 winst), Eurosped zag hem in (14-14). De scheids gaf het punt overspelen, dus bleef het 13-14.

Bij de volgende opslag serveerde Charlot Vellener een ace en daarna nog een. Eurosped had de 3-10 achterstand omgebogen in een 15-14 voorsprong. De matchpoints op 15-14 en 16-15 gaven ze met foutserves weg, Apollo 8 gaf hen het volgende machpoint via een uitgeslagen aanval bij 17-16. Evie van Kerkvoorde benutte het voor de 18-16 en 3-2. Jolien Knollema werd met 19 punten topscorer. Evie van Kerkvoorde maakte er 15. Tess de Vries en Rianne Vos waren bij Apollo de dames met de meeste punten achter hun naam, respectievelijk 16 en 14.

Bron: Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer