Ron Spoler beleeft goede eerste seizoenshelft met zowel NEO als Bornerbroek

Als ‘corona-koploper’ mag NEO zich winterkampioen van de 2e Klasse J noemen. De ploeg uit Borne behaalde 21 punten uit 9 gespeelde wedstrijden en trok de officieuze titel twee weken gelden naar zich toe met een puike overwinning op Grol. Een van de vele uitblinkers was Ron Spoler, die de dag ervoor al een mooie overwinning boekte met RKSV Bornerbroek.

Met het ontbreken van competitievoetbal in Categorie A was afgelopen weekend karig. Met de wetenschap dat die situatie nog even zal voortduren, moeten we het doen met verhalen uit betere tijden. Zondag 28 november lijkt inmiddels lang geleden. Toen er gewoon nog werd gevoetbald, en Ron Spoler met NEO de kers op de taart zette van een persoonlijk mooi weekend. Met Bornerbroek versloeg Spoler GFC op zaterdag met maar liefst 3-4. Bij NEO was hij van waarde op zondag, toen Grol dankzij het beste half uur van het seizoen met 3-1 over de knie werd gelegd.

Geweldige wedstrijd

Waar Ron Spoler op zondag 28 november vooral gevaarlijk zou zijn in het strafschopgebied van Grol, stond hij de dag ervoor nog voor de dug-out van het eerste elftal van Bornerbroek. Het vlaggenschip van de plaatselijke FC won in een enerverend duel met 3-4 bij GFC in Goor. “Het was een geweldige wedstrijd”, vertelt Ron Spoler. “We hebben een jonge groep waarmee we heel hoog kunnen pieken. Tegen Juventa haalden we als team een 10, tegen GFC lukte ons dat weer.” Er zou voor rust een 0-2 voorsprong worden genomen door doelpunten van Dwight van den Blink, die beide werden gecreëerd uit momenten van omschakelen. Maar GFC zou nog voor de thee langszij komen. “Dat was terecht”, zegt Spoler. “De tweede helft gingen drukken en waren we beter. Daaruit scoorden we twee hele mooie doelpunten, waarvan één via de onderkant van de lat. Een diamant van een goal.”  GFC zou iets meer dan vijf minuten voor tijd de 3-4 maken.

Dankbaar

“Voor ons was dit de wedstrijd om aan te haken”, vertelt Ron Spoler. “Gezien het spel dat we dit seizoen al vaker hebben laten zien, hebben we potentie. Maar met de jonge groep die we hebben, kunnen we ook zomaar van een middenmoter verliezen. Komen we op voorsprong, dan ontstaat er iets in deze ploeg. Dat zagen we met mooie aanvallen en doelpunten terug tegen GFC. We speelden een goede wedstrijd.” De overwinning in Goor bleek een belangrijke. Directe concurrent GFC werd op één punt genaderd. Inmiddels is er weer een verschil van één punt, maar Bornerbroek heeft nog een wedstrijd tegoed ten opzichte van de concurrent, wat verder alleen voor Juventa ’12, avc Heracles en Sportclub Rijssen geldt. Er kan bij hervatting van de competitie dus nog om de bovenste plekken worden gespeeld. “Mochten we de inhaalwedstrijd van Rijssen winnen, dan staan we boven verwachting vierde”, zegt Spoler. “Daar zijn we met zijn allen nu al erg dankbaar voor. Maar gezien we al tegen de bovenste ploegen hebben gespeeld, vind ik wel dat we staan waar we horen.”

Duidelijkheid en structuur

Dankbaarheid die voortkomt uit positieve ontwikkelingen bij RKSV Bornerbroek. “Vijf jaar lang speelde de club standvast mee onderin de 5e Klasse. Nu spelen we mee om de bovenste plekken in de 4e Klasse. Dat zegt veel.” Maar ook dankbaarheid die voortkomt uit dat besef, waar de club vandaan komt. “We kunnen momenteel aardig voetballen. Maar we zijn niet constant genoeg om bij de eerste drie te eindigen. Al laten we wel zien mee te kunnen op hun niveau.” Positieve ontwikkelingen binnen de club zijn volgens Spoler het trainen in forse aantallen en het op die manier trainbaar maken van speelwijzen. “Op dat gebied zijn de zaken bij Bornerbroek goed op orde. We concentreren ons veel op team-tactisch gebied en kunnen onze punten goed in training brengen. Wanneer gaan we bijvoorbeeld druk zetten? Wanneer gaan we lager staan op het veld? Ik probeer de groep daar zo veel mogelijk duidelijkheid en structuur in mee te geven.”

Geboren en getogen

Het is Ron Spoler zijn eerste seizoen als trainer/coach bij het eerste elftal van Bornerbroek, waar hij al enkele jaren jeugdtrainer was. Dit seizoen staat hij met Danny van Laar voor de groep. “Het was altijd al een ambitie hoofdtrainer te worden. Dit is extra mooi, want ik ben geboren en getogen in Bornerbroek. Gezien mijn eigen voetbal op zondag (bij NEO), wat ik nog jaren wil blijven doen, was het nooit mogelijk een team te trainen dat de wedstrijden op zondag speelt.” Maar RKSV Bornerbroek ging op zaterdag voetballen, in plaats van op zondag. Volgens Spoler het perfecte moment. “Na goede gesprekken met de technische commissie waren beide partijen enthousiast. Het klikte direct erg goed, waarop ik met de jongens in gesprek ben gegaan die inmiddels zijn teruggekeerd. Dat zij er weer zijn, zien we terug in het niveau. Dwight van den Blink en Tom Kroeze doen het beide bijvoorbeeld erg goed in de as.” Zelf voelt Ron Spoler zich ook helemaal op zijn plek. “Ik ben dankbaar dat Bornerbroek me deze kans geeft. Samen bouwen we aan een project voor meerdere jaren.”

Panna

Zoals Ron Spoler zegt, wil hij zelf ook nog jaren blijven voetballen. Met het eerste elftal van NEO beleefde de vleugelaanvaller een uitstekende eerste seizoenshelft. Deze werd bekroond met een 3-1 overwinning op Grol, op zondag 28 november. Op een toen al nagenoeg leeg Wooldrik speelden twee van de betere ploegen uit de 2e Klasse J tegen elkaar. NEO kon ondanks een goede start niet voorkomen dat het op een 0-1 achterstand kwam. Even later leek er, op aangeven van Spoler, voor de gelijkmaker te worden getekend. Maar NEO moest het, vanwege onterecht afvlaggen, blijven proberen. Dat moet het beste in de ploeg uit Borne naar boven hebben gehaald, want de knop werd omgezet. Rick ten Tusscher zette Ron Spoler aan het werk, die zijn tegenstander het nakijken gaf met een onvervalste panna. Zijn pass op Kevin Roesink bleek een assist. Nog geen drie minuten later was daar ook de voorsprong. Jochem Stam zette Stef Rompelaar aan het werk en de spits maakte het karwei af met een stiftje. Spoler had zijn goede eerste helft nog kunnen bekronen met een doelpunt, maar hij wist na een fraaie actie niet te scoren.

Mentale weerbaarheid

De wedstrijd zou na een enerverende tweede helft en een treffer van Jesse Keur in een 3-1 overwinning eindigen. Een wedstrijd die misschien wel werd bepaald door een sterk half uur in de eerste helft. “Onze beste helft van het gehele seizoen”, aldus Ron Spoler. “Wat ik knap vind van ons, als team, is dat we het stoppen van ervaren spelers hebben weten op te vangen met jeugdspelers.” Spoler gaf een assist, maar zag er ook een onterecht door zijn neus worden geboord. “Hoe we de knop daarna omzetten, zegt ook veel over ons. Ook ontstaat er iets in in deze ploeg wanneer we op achterstand komen. Vroeger zouden we dan nog wel eens moeite hebben gehad ons eigen spel te spelen. Maar we trokken het tegen Grol binnen twintig minuten recht en stonden gewoon voor. Dat we een achterstand tegen een topploeg weten om te zetten, zegt veel over onze mentale weerbaarheid.”

Ongeslagen

Dat NEO het de tweede helft nog lastig kreeg, ligt volgens Ron Spoler aan het feit dat de ploeg wedstrijden eerder moet ‘doodmaken’. “We speelden de eerste helft met mooie combinaties en flitsende aanvallen. Eigenlijk hadden we in dat half uur al wel vier doelpunten kunnen maken. We moeten meer doen met de kansen die we krijgen, maar dat we nog maar zes doelpunten tegen hebben gekregen is erg knap. Dat we nog ongeslagen zijn geeft aan dat we met elkaar fantastisch bezig zijn.” Of NEO als winterkampioen ook dé titelfavoriet is? “Als je kijkt naar de resultaten, horen we zeker bij de favorieten. Maar we zijn niet de gedoodverfde titelfavoriet. Of we bij de ploegen horen die meespelen om het kampioenschap? Dat denk ik wel.” Zijn eigen aandeel in de wedstrijd tegen Grol stemde Ron Spoler tevreden. “Ik speelde een goede wedstrijd omdat ik door mijn teamgenoten in het spel betrokken werd. Mijn kracht ligt in de één tegen één acties en in de diepte. Tegen Grol kreeg ik veel ballen en werd ik goed in stelling gebracht.”

Was de assist tegen Grol, waar een panna aan vooraf ging, de mooiste die je ooit hebt gegeven?

“Nee. Toen ik net bij NEO speelde, kwam ik van de linkerkant en gaf ik de bal met buitenkantje rechts bij de tweede paal. Dat was de mooiste assist die ik ooit heb gegeven. Maar het leveren van assists is een kwaliteit van me. Ik ben goed in de één tegen één situaties en zet jongens gemakkelijk vrij voor het doel.”

Als je zou moeten kiezen: Zo’n assist, of een doelpunt?

“Dat is een hele moeilijke vraag. Maar dan ga ik voor het doelpunt. Omdat ik ze minder vaak maak.”

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer