De Zweef lijdt nederlaag tegen ON

De Zweef sloot de eerste seizoenshelft zaterdag af tegen ON uit Almelo. ON heeft veel technisch vaardige spelers die daarbij ook over voldoende fysieke kracht beschikken. De Zweef verstopte zich niet, ging de strijd aan maar moest erkennen dat het over negentig minuten gezien tekort kwam: 0-3.

De openingstreffer viel na een prima openingsfase van de Zwevers uit een messcherpe counter, gevolgd door een prachtige pass over de volle breedte. Extra pijnlijk dat het uiteindelijk ook nog een eigen doelpunt was, welke doelman Mark Klein Boonschate kansloos liet. Toen na dertien minuten de Almelose spits, wederom uit een supersnelle overname, met een geplaatst schot kansloos liet, leek de wedstrijd al snel beslist. De Zweef kreeg kleine en een enkele echte kans, maar ON liet zich in deze ook zeker niet onbetuigd. Op de uitslag viel dus niets af te dingen.

Binnenkant paal

Toen scheidsrechter Roel Geukemeijer de bal vrij gaf, leek De Zweef zich even met ON te kunnen meten. Het dwong twee hoekschoppen af, maar in de omschakeling stond het defensief niet goed waardoor ON op links uitbrak. De ruimte lag echter aan de rechterkant, welke met een strakke pass ook werd bereikt. In een ultieme poging om redding te brengen op de strakke voorzet, kopte Roy ten Dam de bal echter achter de daardoor kansloze Mark Klein Boonschate: 0-1. De Zweef, dat veel spelers moest missen door blessures, moest even bekomen van deze tegenslag. Het zocht de aanval maar werd weer verrast in de omschakeling. De Almelose spits vond het net via de binnenkant van de paal: 0-2.

Eerste kans

In de 25ste minuut was er de eerste echte kans voor De Zweef. Nick Spoolder wurmde zich door de Almelose defensie, maar vond vanuit een moeilijke hoek de doelman op zijn weg. ON koos voor zekerheid en controleerde de wedstrijd. De Zweef moest het doen met halve kansen. Tot de 45ste minuut. De Almelose linksbuiten omspeelde de buitenspelval. maar vrij voor de doelman moest hij in hem zijn meerdere erkennen. Daarmee was de wedstrijd voor de thee nog niet echt beslist. Na de rust golfde het spel op en neer. Echter rond het middenveld, dus levensgrote kansen waren niet te noteren. ON zal het een zorg zijn geweest. De ploeg beschikt over een aantal zeer technische en avontuurlijke spelers.

Toch herbergt het voldoende tactische discipline om een wedstrijd onder controle te houden. De Zweef probeerde het uiteraard. Het gooide nog meer energie in de strijd en bracht stormram Sven Dikkers naar het front. De Almelose doelman had zaterdag echter niet de moeilijkste wedstrijd uit zijn carrière. De grootste kans op de aansluitingstreffer was voor Nick Spoolder. Vlak voor de doelman ontbeerde hem de rust en kreeg hij zijn voet niet goed tegen de bal, waardoor deze over de achterlijn ging. Aan de andere kant zag men nog een geweldige redding van de sluitpost op een Almelose inzet. In blessuretijd was ook hij echter kansloos op een schot van dichtbij in de kruising. Eindstand: 0-3.

Balans opgemaakt

Halverwege de competitie kan de balans worden opgemaakt. De eerste twaalf wedstrijden geven een redelijk beeld van hoe de krachtsverhoudingen in de tweede klasse liggen. De ranglijst maakt duidelijk wie waarvoor mag, en voor wat de Blauwwitten betreft moet  strijden. Handhaving is het enige wat telt. Realisme voert dus de boventoon aan de Koersendijk. Met een uitgeklede selectie, aangevuld met jong talent, was van meet af klasse behoud dé doelstelling. Met een uitstekende reeks voor de winterstop wisten de Nijverdallers op te rukken naar de veilige achtste plaats. Maar na twee nederlagen op rij na de winterstop is het op doelsaldo afgezakt naar plaats 9. Rechtstreekse degradatie volgt voor ploegen op posities 12 en 13. Ploegen die eindigen op de posities 9, 10 en 11 moeten middels de nacompetitie het vege lijf zien te redden. Doelsaldo is in deze ook beslissend.