Gradus Hempenius: ‘Ik speelde ooit een oefenpot met Ronaldo, Rooney en van der Sar langs de lijn’

Spelersprofiel: Gradus Hempenius

Geboortedatum 24-12-1984

Voetbalperiode:

2003- 2005 FC ’t Centrum

2005-2007 GVV Eilermark

2007-2008 VV Glanerbrug

2008-2011 Achilles‘29 Groesbeek

2011-2012 Excelsior Rijssen

2012-2013 WKE Emmen

2013-2014 VV Glanerbrug

2014-2017 Excelsior Rijssen

2017-2018 Sportlust Glanerbrug

2022-2022 Sportlust Glanerbrug, na de winsterstop hier een half jaar gespeeld.

 

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben op mijn 34ste gestopt met voetbal op advies van mijn fysiotherapeut. Het was of stoppen of een operatie. Een operatie zat er op dat moment niet in vanwege werk. Toen begon ook de Corona periode. Dat maakte het gemakkelijker om te stoppen. Op mijn 38ste hebben ze me toch nog overgehaald om mee te spelen bij Sportlust Glanerbrug. Ze hadden een krappe selectie.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Ik vond Bergkamp uit het betaalde voetbal altijd wel een mooie sierlijke speler.

Had jij een specialiteit als speler?

Mijn snelheid en overzicht in het spel. Dribbelen mocht ik ook graag doen.

Waar ben je het meest trots op?

Ik speelde bij VV Glanerbrug. Wij speelden destijds 5e klasse. Samen met dat team kwamen we in de finale van de amateur beker. De tegenstander werd Achilles’29 uit Groesbeek. (Zij waren in dat jaar kampioen van Nederland geworden). Vanuit deze wedstrijd werd ik gevraagd door de staf of ik bij hen wilde komen voetballen. Ik had mezelf een jaar de tijd gegeven om aan het niveau te wennen en mee te spelen. Maar na 6 wedstrijden stond ik in de basis. En daarna heb ik met veel plezier 3 jaar bij deze club gevoetbald. Dit waren persoonlijk mijn mooiste voetbaljaren. Ik heb daar mooie dingen meegemaakt zoals een trainingskamp bij Manchester United, bekerwedstrijden tegen profclubs en het spelen op zichzelf in de topklasse.

Ben je ooit benaderd door een BVO?

Ik ben benaderd door Top OSS (destijds door Dirk Heesen). En ik heb een test wedstrijd bij FC Emmen gespeeld. Maar ik was toen 26 jaar en woonde samen. FC Emmen kon financieel niet meekomen bij de Topklasse clubs. En daarbij; de tijd die je er meer in moest stoppen was meer dan bij een amateurclub. Ik had naast het voetballen ook mijn eigen onderneming.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Ik denk zelf van wel. Ik ben pas op mijn 22ste op hoog niveau gaan voetballen. Ik moet zeggen dat ik voor die tijd uitgaan en gezelligheid ook erg belangrijk vond.

Wat had jouw voorkeur; voetballen op zaterdag of op zondag? En waarom?

Zaterdag had wel meer mijn voorkeur. Dan kon je zaterdag na de wedstrijd samen een biertje drinken en stappen. En als ik op zondag speelde dan had je wel eens de kans, dat ik dan nog een kater had van de avonden ervoor.

Je hebt bij meerdere mooie clubs gespeeld. Waar heb je de beste periode beleefd?

Zoals ik al eerder had aangegeven heb ik mijn beste periode bij Achilles’29 gehad. Maar ik heb bij VV Glanerbrug en WKE vooral een hele gezellige tijd gehad. Excelsior’31 was ook een gezellige club en heb daar ook vrienden aan overgehouden en dat is ook veel waard.

Wat is je mooiste herinnering?

Ik heb meerdere mooie herinneringen. Het trainingskamp bij Manchester United en daar een wedstrijd spelen tegen het 2e van deze club. Ronaldo, Rooney en van der Sar stonden te kijken langs de zijlijn. Met Achilles’29 hebben we meerdere BVO’s uitgeschakeld in de KNVB beker. Dit waren mooie ervaringen als een voetballer. We hebben Heracles, RKC 2x over uitgeschakeld. Tegen AZ hebben we gespeeld in een vol stadion waar van Gaal destijds trainer was. Na deze wedstrijd ben ik nog in de kleedkamer terecht gekomen van AZ waarbij van Gaal vol verbazing zat te kijken toen ik op de bank in de kleedkamer zat. Maar ik heb wel meerdere shirtjes van de spelers gescoord.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik heb nu samen met één van mijn beste vrienden een kunststofkozijnen bedrijf. Duurzaam Kozijn Nederland. Verdere ambitie in de voetbal heb ik niet meer. Mijn zoontje zit sinds een jaartje nu op voetbal bij GVV Eilermark. Misschien zou ik in de toekomst wel trainer van zijn elftal worden.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Ik kan er wel meer aandragen maar als ik er een moet kiezen, kies ik voor Niek Davina. Hij zit al zo lang op het hoogste niveau en speelt al jaren bij dezelfde club. Ik vind dat wel een hele prestatie, dat maak je niet meer vaak mee.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Eric Meijers, mijn trainer bij Achilles’29. Hij kon mij goed aansturen en motiveren. Zijn trainingen waren altijd scherp. Dit zag je dan ook altijd terug in de wedstrijd.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Geen ritueel. Mijn bijnaam was: Gradje.

Wat was je mooiste sportpark?

Spakenburg en IJsselmeervogels

Wat was je mooiste goal?

Goals waren niet zo heel mooi bij mij, maar mag het ook een assist zijn? Dat was ook wel een van mijn specialiteiten. Een voorbeeld hiervan is tijdens de wedstrijd van Excelsior’31 tegen VVOG. Ik dribbelde vanaf onze eigen helft, versloeg 3x dezelfde tegenstander en gaf hem voor aan Patrick Gerritsen. Hij kon hem bij wijze van spreken; er mooi inpissen. Hij miste hem ook nog bijna. Volgens mij staat hier ook nog een filmpje van op Dumpert.

Waar moet een goede middenvelder in jouw ogen aan voldoen?

Rust en overzicht. Oog voor een steekpass en een goeie actie richting de tegenstander.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Op het hogere niveau zou ik het op dit moment niet weten, maar wat ik vooral de afgelopen jaren in het amateurvoetbal heb gemerkt is dat de jongere generatie het allemaal wel goed vindt. Ze zeggen snel trainingen af, gaan voor de wedstrijden stappen en als ze dan slecht hebben gespeeld geven ze iedereen de schuld zonder dat ze naar zichzelf kijken. Het respect naar de trainer toe is ook minder geworden. Ik zou vroeger nooit tegen de trainer in zijn gegaan, maar dat zie je nu wel anders.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Vooral veel plezier hebben in het voetballen en investeren in jezelf.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Ik kijk te weinig voetbal om daar een mening over te hebben, maar ik hoor af en toe weleens wat dat het niet altijd goed gaat. Ik zou het daarom lekker bij betaald voetbal laten.

Heb je ergens spijt van?

Nee, eigenlijk niet

Wil je nog iets kwijt?

Dank voor dat hieraan mee mocht doen en ik het stokje wellicht zou kunnen overdragen aan Niek Davina.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer