Koploper TVC ’28 ondanks lange onderbreking en onrust van buitenaf klaar voor tweede seizoenshelft: ‘Zondag zullen we zien waar we staan’

Dit weekend worden alle competities binnen het amateurvoetbal weer hervat. In de 1e Klasse E mag TVC ’28 zondag bij MASVV voor het eerst de koppositie verdedigen. De ploeg van trainer/coach Michiel Mensink is er klaar voor de winnende reeks, die ruim twee maanden geleden abrupt werd onderbroken, voort te zetten. Ondanks onrust van buitenaf. 

Door Boy de Haan

Foto omslag: Sportfoto-Oost.nl/Ron Jonker

De laatste zege van het vlaggenschip van de club uit Tubbergen dateert inmiddels alweer van 28 november. Dat zegt niets over de prestaties van Michiel Mensink en zijn ploeg. Het eerste elftal van TVC ’28 zag een knappe zegereeks abrupt worden beëindigd door de onderbreking van het algehele amateurvoetbal. Iets waar TVC ’28 na meerdere seizoenen met het virus bekend mee lijkt te zijn geworden. “Als je voor de prijzen gaat, wil je door tot het einde.” 

Foto: Sportfoto-Oost.nl/Ron Jonker

Voor de prijzen gaan

Michiel Mensink is tevreden gestemd over het feit dat de competitie zal worden uitgespeeld. “Het is niet de eerste keer dat ons dit overkomt.” De trainer/coach beseft zich goed dat TVC ’28 zich voor het derde seizoen op rij een goede uitgangspositie had verschaft, toen het amateurvoetbal werd onderbroken. Maar in tegenstelling tot eerdere jaargangen mag TVC ’28 zichzelf gaan proberen te belonen met een mooie, al dan niet unieke eindklassering. “Het is tijd om voor de prijzen te gaan”, vertelt Michiel Mensink.

Flow onderbroken

Op zondag 28 november 2021 kwam het eerste elftal de laatste keer in actie in competitieverband. Het vlaggenschip van Dalfsen werd met 5-0 aan de zegekar gebonden. Een zegekar die al even door het voetballandschap in de 1e Klasse E raasde. De weken daarvoor werd er met maar liefst 3-7 bij HVV Tubantia gewonnen, eindigde de beladen derby tegen STEVO in een 1-0 overwinning en werd FC Winterswijk in de Achterhoek met 0-1 verslagen. “We waren met name de laatste twee wedstrijden in goede doen”, zegt Mensink. “Dan wordt de zogenoemde ‘flow’ uiteindelijk toch onderbroken.”

Foto: Sportfoto-Oost.nl/Ron Jonker

Van zesde naar eerste

Michiel Mensink hield vooral een goed gevoel over aan de overwinningen op Dalfsen en Tubantia. Het vertoonde spel van de weken daarvoor liet, ondanks geboekte zeges, te wensen over. “Tegen STEVO en Winterswijk speelden we niet onze meest geweldige wedstrijden. Maar we hebben ons daarna met twee prima potten weten te herpakken.” Dat de kwaliteit van het voetbal de ene week hoger lag dan de andere, zal niet heel veel mensen zorgen hebben gebaard. Met vier overwinningen op rij werd de weg van de zesde naar de eerste plaats ingezet, die in punten moet worden gedeeld met Rohda Raalte.

Maximaal wedstrijdgericht trainen

Dat de competitie weer mag worden hervat, doet de ploeg goed. “Sinds we weten dat we mogen spelen, is er weer perspectief”, zegt Michiel Mensink. “De scherpte die nodig is, komt weer terug. Dat hebben we gezien in de gespeelde oefenwedstrijden, maar er wordt ook messcherp getraind. Dat zien we terug in de eindpartijen.” Volgens Mensink is dat nodig om met zijn allen klaar te zijn voor de hervatting. Op het trainingsveld ziet hij een gedreven groep. “Het randje wordt zo af en toe wel opgezocht en er worden duels uitgevochten die je normaal niet ziet. We willen maximaal wedstrijdgericht trainen.”

Foto: Orange Pictures/Ron Jonker

Onrust van buitenaf

Behalve het klaarstomen voor de hervatting kreeg TVC ’28 de afgelopen tijd met nog een uitdaging te maken, namelijk onrust van buitenaf. SVZW toonde interesse in drie spelers uit Tubbergen. De club uit Wierden is momenteel in gesprek met Thijs Koopman. Wessel Hofste koos ervoor bij TVC te blijven, Daan Geerts maakte de overstap al wel. “Dat leidt enorm af”, aldus Michiel Mensink. “We zijn er niet blij mee, mede omdat SVZW dit niet volgens de juiste weg doet. Joram Hendriks (trainer/coach bij SVZW) heeft spelers direct benadert. Wij vinden dat zoiets via de technische commissie moet verlopen en zij zich eerst bij TVC ’28 zouden moeten melden.”

Geen sportieve vooruitgang

Mensink ziet voor spelers van TVC ’28 geen sportieve vooruitgang in een overstap naar SVZW. “Het is zelfs een stap achteruit. Wij zijn momenteel koploper in de eerste klasse op zondag. SVZW staat daarentegen negende in eerste klasse op zaterdag. Maar de club houdt spelers een mooie zak geld voor.” De trainer/coach is blij met het besluit van Wessel Hofste. “Die jongen gaat voor het sportieve. Bij TVC ’28 heeft hij gegarandeerd een basisplek in de as van het middenveld. Wij zijn ervan overtuigd dat hij dat kan. Ook mag hij daar fouten maken om beter te worden. Dat is bij SVZW allemaal maar de vraag.”

Voetballers die de stap wel maken, neemt Michiel Mensink niets kwalijk. “Daarbij zullen we een mooie stap in de ontwikkeling van een spelers nooit in de weg willen staan. Niels Leemhuis vertrok ooit naar Excelsior ’31, Tom Koelman naar DETO. Dat zijn stappen hogerop. Daar zullen we ons altijd bij neerleggen. Maar kunnen ons ook niet vinden in de handelswijze van SVZW.”

Unieke gebeurtenis

Transferperikelen of niet, zondag hervat TVC ’28 de competitie. Als koploper, uit bij MASVV. Een laagvlieger, maar dat hoeft niet veel te zeggen. “Op papier moeten we winnen”, vertelt Michiel Mensink. “Maar het eerste meetmoment komt pas zondag. Dan zullen we echt zien waar we staan.” En de titelkansen. Hoe zijn die voor de club uit Tubbergen? En zijn ze reëel? “Het is geen must te promoveren, we leggen onszelf geen druk op. Maar we hebben wel die ambitie. Mochten we het doen, dan zou dat een unieke gebeurtenis zijn in de historie van TVC ’28.”

Wat voor Michiel Mensink duidelijk is, is dat zijn ploeg bij de bovenste in de competitie hoort. “We hebben een smalle selectie, maar met veel kwaliteit en vooral een geweldige instelling. Er zijn ploegen met meer individuele kwaliteit, maar wij hebben een ongekende werk- en vechtlust.”

Het eerste elftal van TVC ’28 na de 5-0 overwinning op Dalfsen, waarmee de koppositie werd ingenomen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer