Manderveen is koppositie kwijt, maar voetbalt nu zonder druk: ‘We kunnen nog steeds een heel dorp op de kop zetten’

Voor VV Manderveen is het huidige voetbalseizoen er nu al een voor in de boeken. Tot maar liefst 24 april werd er een ongeslagen status behouden in de 5e klasse A. Dat DTC ’07 die status doorbrak, moest Manderveen op dat moment ook bekopen met het verlies van de koppositie. Maar met een achterstand van slechts vier punten en een periodetitel op zak kan VV Manderveen een tot nu toe al uniek seizoen nog altijd bekronen met iets tastbaars.

Met een 2-4 overwinning in Enschede werd op 6 maart de koppositie in de 5e klasse A veroverd. Het vlaggenschip van Manderveen maakte toen al een ongekend seizoen door. De overwinning op TVV was op dat moment alweer de zevende van het seizoen, tegenover twee gelijke spelen. In de daaropvolgende speelronde eindigde de zenuwslopende topper tegen DTC ’07  in een 1-1 gelijkspel, waarmee Manderveen zich officieus periodekampioen mocht noemen.

Aan een punt genoeg

Officieus. Want de nog enige concurrent, FC ‘t Centrum, moest een restant van een eerder gestaakte wedstrijd uitspelen. Maar de ploeg uit Enschede zou aan twintig minuten niet genoeg hebben om vijf doelpunten te maken. Iets waarvan Manderveen al niet bepaald wakker lag. “We wisten dat we aan een punt tegen DTC genoeg zouden hebben om een feestje te kunnen vieren”, vertelt aanvaller Maik Huzink. “Dat hebben we ook zeker gedaan.” Maar toen FC ’t Centrum uiteindelijk met ‘maar’ 1-0 van VV Haaksbergen won, mocht het feestje uitbundig worden gevierd. “We hadden afgesproken bij de officiële titel met zijn allen op de fiets langs een paar kroegen gegaan. Dat is goed gelukt.”

Betrokkenheid

Voor VV Manderveen een periodetitel die veel losmaakte, namelijk de eerste sinds het seizoen 1990/1991. “We wisten wat het daarom voor de club betekende”, legt Huzink uit. “In het huidige eerste elftal spelen veel jongens wiens vader toen periodekampioen is geworden.” Dat die eerste periodetitel sinds 31 jaar veel voor het gehele dorp Manderveen betekende, was dan ook voelbaar. “De ochtend na de wedstrijd tegen DTC leek het wel alsof het hele dorp er was om het met ons te vieren. Maar ook de vorige wedstrijd, tijdens de derby tegen Langeveen, stond er 250 man langs de lijn. We voelen de betrokkenheid van alle kanten.”

Kwaliteit op het veld

Volgens Maik Huzink is de algehele sfeer bij VV Manderveen de afgelopen twee jaar in positieve zin veranderd. “We speelden 25 jaar lang onderin mee. Maar met jongens die vrijwillig naar Manderveen zijn gekomen en en jeugdspelers die niveau meenamen, heeft deze ploeg een behoorlijke kwaliteitsinjectie gehad. Het besef is er ook, dat die kwaliteit op het veld staat.” Kwaliteit die volgens Huzink doorslaggevend is in het voor VV Manderveen al succesvolle seizoen. “Maar we kunnen ook karakter tonen. Dat hebben we in de eerste seizoenshelft tegen Bentelo laten zien, toen we een 0-2 achterstand ombogen in een 4-2 overwinning. Maar ook door in de beker te kunnen winnen van Fleringen, een vierdeklasser.”

Comeback

Na het behalen van de periodetitel ging VV Manderveen door met waar het mee bezig was, namelijk punten pakken. Concurrent FC ’t Centrum werd met 3-0 opzij gezet. Daaropvolgend liet de ploeg van Thijs Masselink tegen Vosta zien het hoofd koel te kunnen houden. Er werd na een doelpuntloze eerste helft met maar liefst 0-5 gewonnen. Een zegereeks die werd voortgezet tegen VV Haaksbergen, toen Manderveen met 4-2 zegevierde. Maar op bezoek bij Vilsteren leken de eerste scheurtjes in de ongeslagen status te ontstaan. Na 75 minuten werd er nog tegen een 2-0 achterstand aangekeken. Maar met drie doelpunten in het laatste kwartier was er sprake van een sensationele comeback. Maik Huzink krulde de bal die middag met zijn linker in de bovenhoek en tekende daarmee voor de belangrijke gelijkmaker. “Die zat er inderdaad lekker in.”

Gewoon niet goed genoeg

De eerste scheuren ontstonden de wedstrijd daarop wel. In de tweede versie van de topper bleek DTC ’07 in Lattrop met 2-0 te sterk. Daarmee verloor VV Manderveen de koppositie aan haar directe concurrent. “DTC heeft toen laten zien de beste van de competitie te zijn”, vertelt Maik Huzink. “Bij ons was er aantal jongens niet honderd procent fit, waar onze tegenstander veel snelheid en agressie tegenover zette. Daar konden wij niet in mee. Voor ons was het een mindere wedstrijd, maar DTC  was ook echt goed.” Het gevoel dat na de wedstrijd overheerste was volgens Huzink ‘berusting’. We waren gewoon niet goed genoeg. Dus op naar revanche, dachten we. Dat is niet helemaal gelukt.”

Positieve houding

De daaropvolgende wedstrijd wilde VV Manderveen niets anders dan drie punten. “Maar we kregen er maar één.” De klassieke derby tegen Langeveen eindigde in de brilstand: 0-0. Manderveen speelde dit seizoen al vaker gelijk, maar de week na het eerste verlies en daarmee ook het verlies van de koppositie bleken het dure punten. DTC ’07 is blijven winnen, bezet nog altijd de koppositie en staat inmiddels vier punten voor op Manderveen. Maar voor VV Manderveen is er geen man overboord. “We moeten er nu voor gaan om eventuele foutjes van DTC af te straffen”, zegt Maik Huzink. “Of om met een positieve houding richting de nacompetitie te gaan.”

Nooit om de knikkers

Als jager op de prooi zou Manderveen namelijk wel eens vrijuit kunnen voetballen. “Zonder druk”, aldus Maik Huzink. “Ondanks dat de titel nooit een must was, had ik toch het idee dat sommige jongens de koppositie wel eens als een zekere druk ervaarden. Dat is er nu af.” Het zelfvertrouwen is er volgens Huzink altijd geweest. “We hebben een prima groep. Jongens die minder minuten maken doen het ook goed, ook buiten de eerste elf is er niveau.” Gaat VV Manderveen de nacompetitie in, dan zullen de ervaren spelers de kar moeten trekken. “Veel jongere jongens hebben nog nooit echt om de knikkers gespeeld. Het is zaak dat de oudere jongens duidelijk maken wat er op het spel staat in de nacompetitie.”

“Maar er zijn eerst nog vier wedstrijden te gaan”, besluit Maik Huzink. “Daarin willen we twaalf punten pakken. Misschien is het dan niet eens nodig nacompetitie te spelen, geloof moet er altijd zijn. We kunnen nog steeds een heel dorp op de kop zetten. Met zijn allen, want we zijn echt een club. Iedereen is trots er onderdeel van uit te maken, op welke manier dan ook.”

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer